Парите за втората година майчинство ще останат 340 лв. и догодина

OFFNews 16 октомври 2015 в 20:57 8523 0

Снимка БГНЕС

Парите за втората година майчинство ще останат 340 лева и през 2016 година, предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Настоящата система стимулира майките да стоят по-дълго време вкъщи и да не се връщат на работа, коментира социалният министър Ивайло Калфин.

Ако преди завършването на първата година майките решат да се върнат на работа, губят по-нататък плащането. Ако решат да изкарат първата година и втората година да се върнат, тогава получават половината от тези 340 лева - 170 лева, обясни Калфин.

Според министъра трябва да се търсят начини да се подпомагат работещите родители, а с увеличаването на сумата за отглеждане на дете през втората година се върви точно в обратната посока.

Калфин подчерта, че е предложил различни варианти за определяне на размера на детските добавки за 2016 година. Един от вариантите предвижда увеличаване на подоходния критерий над сегашните 350 лева на член от семейството, а друг вариант залага на увеличаването на сумата, която семейството ще получава според броя на децата.

Прокетобюджетът залага още да се увеличат пенсиите с 2,5% през юли, както и по-висока минимална и социална пенсия за старост.

Планира се и замразяване на обезщетенията при болест и безработица.

До две седмици ще е ясно колко пенсионери ще получат коледна добавка тази година.

Има идеи и нагласа те да се отпуснат, следи се състоянието на бюджета и като се уточни каква е сумата, с която може да се разполага, ще се реши как може да се случи това, посочи Калфин, като допълни, че прагът за получаване на добавки може да е по-висок тази година - 300 лева.

Надзорният съвет на Осигурителния институт не прие проектобюджета. Той обаче ще бъде внесен в Тристранния съвет, а след това и в кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови