Работата от разстояние: Шефът не трябва да звъни по време на почивка

OFFNews 18 август 2023 в 11:17 1806 1

Онлайн

Снимка Pixabay

По-голяма гъвкавост и сигурност при работа от разстояние са част от предложенията за промени в Кодекса на труда (КТ) относно работата от разстояние.

По-голяма гъвкавост, сигурност при дистанционна работа, мястото и периодите на работата от разстояние да се определят с индивидуалния трудов договор са част от предложенията за промени в Кодекса на труда (КТ) за работата от разстояние. Вносител на законопроекта е Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Промените са публикувани в портала за обществени консултации, а срокът за обществено обсъждане на законопроекта е до 11 септември. 

В мотивите е посочено, че в Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидена реформа на Кодекса на труда (КТ), с която да се осигури по-голяма гъвкавост при работа от разстояние, включително по отношение организацията на здравословни и безопасни условия на труд, отчитането на свършената работа и контрола на работното време. 

Вносителите предлагат служителят да не осъществява електронна комуникация с работодателя по време на регламентираните почивки, освен ако това не е необходимо. Тоест след приключване на работния ден или по време на почивка през уикенда работникът не бива да бъде търсен по телефона или чрез служебни имейли, или друг начин на комуникации. Ако получи подобни повиквания, то той не е длъжен да се отзовава.

Някои професии обаче изискват подобен тип комуникация, затова се предлага да се регламентира възможността с индивидуалния и/или в колективния трудов договор да се уговорят условия, при които може да бъде ангажиран работникът и служителят с електронни комуникации по време на почивка.

Поправките предвиждат още работникът и служителят, който извършва работа от разстояние, да бъде задължен да предоставя на работодателя писмена информация за характеристиките на осигуреното от него работно място за извършване на работа от разстояние, като мястото, на което ще се извършва работата от разстояние, трябва да отговаря на всички правила за безопасност.

"Помещението, в което е работното място, трябва да е с достатъчна площ и с условия, позволяващи на работещия да извършва работата от разстояние без риск за здравето и безопасността", е посочено в проекта.

Служителите ще предоставят и писмена информация за характеристиките на отдалеченото работно място, както и ще уведомяват работодателите си за всяка трудова злополука на това място.

Предложените промени включват и регламентирането на отговорност за изплащане на трудови възнаграждения на работници и служители на изпълнителя при веригите от подизпълнители.

Новите текстове предвиждат отговорността на изпълнителя да се ограничава до правата на работника или служителя, произтичащи от договорните отношения между изпълнителя и работодателя.

"Когато работодателят е пряк подизпълнител на договор за предоставяне на услуги, изпълнителят по договора отговаря солидарно за гарантиране изплащането на трудовото възнаграждение на работниците или служителите. Отговорността на изпълнителя се ограничава до правата на работника или служителя, произтичащи от договорните отношения между изпълнителя и работодателя", гласи новият текст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

18.08 2023 в 13:11

бла бла бла глупости на търкалета за държавни служители. Частника винаги ще прецаква работника. То и сега има сумати работници, които работят със дни нерегламентирано защото държавните контролни органи защитават работодаделите - не работника.
Влизаш във коя да е дистрибуторска фирма и виждаш че работниците бачкат всяка седмица по 6 дена от тъмно до тъмно, а по документи се водят на работа много по малко. Ама кой държавен служител ще ти проверява във събота след обяд работно време на доставчици по складовете ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!