Протест пред НС на майки на деца с увреждания след отложеното гласуване на Закона за личната помощ

Ружа Райчева 07 юли 2022 в 09:35 899 0

Снимка Стопкадър Фейсбук

Майките на децата с увреждания от "Системата ни убива" пак протестират пред главния вход на парламента заради неприемането на Закона за личната помощ вчера. 

През февруари майките от "Системата ни убива" направих опит да влязат в парламента в деня на първото гласуване на годишния бюджет на ДОО и НЗОК. Вчера законопроектът на "Има такъв народ", предлагащ заплащане на личните асистенти на деца с увреждания и през почивните дни, беше отложен като втора точка в програмата на Народното събрание за днес.

По този повод ИТН размениха остри реплики с БСП и ги обвиниха, че нехаят към проблемите на хората с увреждания и проявяват безотговорност. 

Днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов беше един от малкото депутати, които се спряха, за да разговорят с тях. Той се извини на майките и заяви, че ще има реформа по този въпрос. "Законът за личната помощ беше хванат в процедурни хватки", опита се да им обясни Иванов, но думите му предизвикаха гняв.

Голяма група деутати от "Продължаваме промяната" слязоха от бял автобус вкупом и подминаха протестиращите жени. Председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев от ПП направи опит да разговаря с тях, но не успя да успокои страстите. 

Малко преди майките да се разотидат, една от тях - Вени - обобщи отношението на депутатите като "такова, каквото винаги е било" към хората с увреждания. Тя обясни, че депутатите, които блокират промяната, са се обединили около две тези - че няма пари и че предстои реформа. "За съжаление, не могат да раберат, че тази реформа ще продължи три години", каза Вени.

Според други майки причината е че по въпроса са ангажинарани експерти, които в живота си "не са виждали човек с увреждания за повече от два часа". 

Редовният протестиращ Йоло Денев също беше с майките пред главния вход на парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!