Промените в закона за авторското право минаха на първо четене

OFFNews 26 януари 2018 в 10:27 8176 0

Със 116 гласа "за" и 31 "въздържал се" народните представители приеха на първо четене промените в Закона за авторското право и сродните му права. Законът бе вкаран в парламента, а целта му е да бъде приет възможно най-бързо, за да избегнем продължителното плащане на санкции, наложени на България от ЕК. 

С промените се създава нормативна уредба за колективно управление на авторските права с цел по-добро управление, прозрачност и отчетност.

Определят се и изискванията за получаване на многотериториално разрешение за използване на музикални произведения онлайн.

Регламентират се правомощията на министъра на културата при осъществяването на контрола върху дейността по колективно управление, свързана с регистрацията на организациите и дружествата и контрол върху дейността им.

Организациите за колективно управление на права обаче не са съгласни с новите промени и твърдят, че държавата готви закон, с който "рискува да се въведат порочни и абсурдни практики, които могат да доведат до разпад колективното управление на права в България". По време на заседанието на правната комисия, която е водеща по този закон, позиция "против" изразиха организациите Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор. 

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обеща създаването на работна група, в която, между 1-во и 2-ро четене, да се изгладят неяснотите и да се тушира недоволството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови