Промените в Конституцията минаха на трето четене, ДСБ не гласува

Ивайло Анев 16 декември 2015 в 10:52 4833 5

Снимка БГНЕС, Архив

Със 189 гласа "за", 39 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие окончателно на трето четене промените в Конституцията, касаещи съдебната власт.

В поименното гласуване не взеха участие депутатите от ДСБ. „Против“ гласуваха БСП, както и независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев.

"За" бяха ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ, АБВ, "Атака", Движение България на гражданите и СДС, както и тримата независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев.

Чрез предвидените промени, станали известни като „исторически компромис“, парламентът ще може да изслушва и приема доклади на главния прокурор, свързани с дейността на прокуратурата.

Висшият съдебен съвет (ВСС) от своя страна ще може да осъществява правомощията си чрез пленум от съдийска и прокурорска колегия.

Съдийската колегия ще се състои от 14 членове, като включва председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд. Шестима от членовете ще се избират пряко от съдиите и шестима от парламента.

Прокурорската колегия на ВСС ще се състои от 11 членове, като включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член от следователите и петима от НС.

Членовете на ВСС от парламентарната квота ще се избират с мнозинство две трети от депутатите.

Именно квотите в колегиите на ВСС принудиха правосъдния министър Христо Иванов да подаде оставка миналата седмица. Неговото предложение за изравняване на членовете, избрани от парламента и от съдиите беше бламирано. След неговата оставка съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че оттегля подкрепата си към кабинета и става опозиционен депутат. Това обаче доведе до сътресения в РБ, като само собствената му партия ДСБ последва примера му. Останалите четири партии – СДС, ДБГ, НПСД и БЗНС продължават да подкрепят правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови