Quantcast

Прокуратурата спря делото срещу Мирослав Найденов

OFFNews Последна промяна на 06 февруари 2015 в 22:54 8339 4

Продължилото близо две години разследване срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов е прекратено на 4 февруари. Това съобщава "Правен свят", като се позовава на Софийската градска прокуратура (СГП).

През март изтичаше двугодишният срок за разследване, след което Найденов можеше да поиска делото му или да бъде внесено в съда, или да бъде прекратено. Прокуратурата сама е прекратила разследването с постановление от 4 февруари. Мотивът да сложи край на делото е, че основният свидетел - бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, "не е предоставил достатъчно ясни и конкретни факти, които да дават възможност да се поддържат обвиненията срещу Найденов".

През 2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) обвини бившия земеделски министър Мирослав Найденов за търговия с влияние и обещаване на подкуп. Найденов беше привлечен като обвиняем от специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП.

Досъдебното производство е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК, което е за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние.

Обвиненията бяха три.

Едното е за това, че през октомври 2010 г. в гр. София Найденов е обещал подкуп от 200 000 лв. на Светослав Симеонов – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, за да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 304а НК.

Той бе обвинен и за това, че на 2 ноември 2010 г. в София е принудил Симеонов да извърши нещо противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

Според прокуратурата през март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 283 НК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2015 в 18:53

За това пък делото срещу Гриша Ганчев е възобновено, да се готви А. Петров

07.02 2015 в 13:24

Е..ти прокуратурата! На толкова явен престъпник да не може да го обяви в престъпления! Явно са купени независимо по какъв начин, но за мен прокурорите са и по-големи престъпници от Мирослав Найденов! До кога, бе Бойко ще си траеш?

07.02 2015 в 11:15

Това е ПОДАРЪК към МИРО за това, че бе използван от ДС(чрез телефона му да запишат бат Бойко как пикае в тоалетната).

07.02 2015 в 09:40

ами, така е в България. Съдебната система се използва не по предназначение, а за упражняване на натиск и разчистване на сметки.
Извършил ли е престъпление, не е ли извършил няма да се разбере.
По-важното е, че РЕЗУЛТАТ от работата на съдебната система НЯМА. Резултатът може да се измери най-лесно по оценката на бизнеса за българската бизнес среда. Няма доверие, няма инвестиции, няма пари, няма доходи. Проста работа.