Прокуратурата проговаря за бюлетините от Костинброд

14 май 2013 в 11:15 3480 2

Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов. Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов. Снимка: Сергей Антонов

В сряда прокуратурата ще обяви подробности по случая с откритите 250 хил. бюлетини в печатницата на "Мултипринт" в Костинброд. 

В деня за размисъл стана ясно, че прокуратурата е открила в складови помещения на печатницата „Мултипринт“ над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 282 и 169 от Наказателния кодекс, които касаят превишаване на права и нарушаване на тайната на гласуването, както и за опит за преправяне на резултатите от избори.

От прокуратурата съобщиха, че откритите количества бюлетини са извън договорената с Министерски съвет бройка, като дружеството, което е ангажирано с отпечатване на бюлетините, е изпълнило задълженията си към правителството още на 8 май. 

По операцията на ДАНС и прокуратурата се знаят малко подробности. По непотвърдена информация прокурорите искали да проследят пратката, като прикачат към нея GPS за проследяване. Това обаче не станало, след като МВР отказало съдействие на прокурорите и агентите от ДАНС. Твърденията, че МВР е било изолирано от спецакцията, за да се предотврати изтичане на информация, беше опровергана от ведомството. От там обявиха, че от градската прокуратура в София им е поискано съдействие, за което пред печатницата са разположени полицейски сили. 

От фирмата "Мултипринт", чийто собственик е общинският съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев, съобщиха, че откритите бюлетини са технологичен брак. От думите на Бончев става ясно обаче, че бракът съставлява едва 150 хил. бюлетини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!