Прокуратурата: Ако КТБ е пирамида, кой е фараонът

OFFNews 22 юли 2014 в 18:06 10481 7

Основният въпрос по това дело го каза финансовият министър - това дали е банка или пирамида, бих добавил, ако е пирамида - кой е фараонът. Това е въпросът, който седи не само от съдебната власт, а от много други органи.

Това каза пред журналисти прокурорът по делото КТБ Иван Гешев.

Днес част от задържаните по случая останаха в ареста, след като Апелативният съд в София потвърди решението на СГС за постоянен арест за главния касиер на банката Маргарита Петрова и заместничката на главния счетоводител Боряна Кючукова. 

Съдът остави под домашен арест Мария Димова, която е главен счетоводител на банката. Председателят на управителния съвет на КТБ Орлин Русев е с парична гаранция от 10 хил. лв.

"Единственото, което мога да кажа е, че този прецизен и коректен анализ на Софийски апелативен съд и на Софийски градски съд доведе до едно законосъобразно и правилно решение, което освен, че е такова е и справедливо, защото осмисля труда на много колеги-магистрати", каза прокурорът.

По думите му - дали ще бъде привлечен Цветан Василев като обвиняем и кога, се преценява от прокуратурата въз основа на събраните доказателства. "Когато се стигне до този етап на производството и ако се стигне, ще бъдете уведомени", каза той.

Прокурорът каза, че има вариант да не се стигне до подобен развой на делото. 

В решението на Софийски градски съд Цветан Василев се посочва като съучастник на деянието, в което са обвинени председателят на УС на КТБ Орлин Русев, счетоводителките Мария Димова и Борислава Тренева-Кючукова и касиерката Маргарита Петрова. Василев обаче не е привлечен като обвиняем по делото до този момент, въпреки че според изказаните от прокуратурата в съдебна зала тези именно в негова полза четирима обвиняеми са извършили присвояването. От своя страна Софийският апелативен съд призна, че не би могъл да се бърка в работата на прокуратурата и именно и само тя преценява кого и кога да привлече като обвиняем.

"Искам само да кажа, че всички поставени въпроси, които се поставиха пред Градски съд в хода на мярката, както и днес, са изяснени много подробно и прецизно в мотивите на съда и няма какво да добавя към тях", заяви след решението на САС прокурор Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл