Борисов гарантира, че всички все някога ще си получат парите от КТБ

ОFFNews 22 юли 2014 в 15:30 6469 27

Бойко Борисов
Бойко Борисов

План за възстановяването на КТБ публикува в личния си сайт лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В него бившият премиер посочва два варианта за развитие на ситуацията с банката. Той гарантира, че всички вложители с чисти пари рано или късно ще получат средствата си, а тези, които са имали "гяволъка за по-високи лихви", може да почакат повече.

Предложението му се състои от четири стъпки:

1. Смяна на управителя и подуправителя на БНБ Иван Искров и Цветан Гунев.

2. Да НЕ се приема специален закон на КТБ, а да се работи по сега действащият, който гарантира влоговете до 100 000 евро. "Това е прагът на разумния риск, който всеки гражданин приема, когато влага парите си на по-висока лихва", посочва Борисов.

3. Да се поканят акционерите в КТБ (най-вече Оманският фонд) и да им се предложи вариант за спасяване на банката, за да бъдат избегнати съдебни искове. 

4. Запор на активите на банката, докато в нея са квесторите, за да не могат да бъдат извършвани действия за прехвърляне, продаване или фалшифициране на данни.

След като всичко това бъде направено, има два пътя, допълва Бойко Борисов. Единият е банката се оздрави и да не се налага държавата, респ. бюджетът, да се намеси.

Гаранционният фонд покрива влоговете до 100 000 евро, останалите суми стават задължение на банката, която след оздравяването ги покрива.

Вторият план е в случай, че опитът за стабилизиране на банката се провали. "Тогава активите й трябва да се прехвърлят към друга банка, която поема и лошото, и доброто. И след съответните търгове и продажби на тези активи се покриват депозитите над 100 000 евро. И пак не се налага държавата да се намесва", разяснява лидерът на ГЕРБ.

Хората с такива влогове няма да могат да си ги изтеглят днес или до края на годината, но аз гарантирам, че през следващите години ще успеят да си вземат парите. Така че да няма никой ощетен. Е, ще си платят за гяволъка за по-високи лихви, но е гарантирано, че все един ден ще си получат стойността на депозита. Може да не могат да го изтеглят наведнъж, но ще го получат. Разбира се, след като минат проверки през НАП и данъчните. Важното е да бъдат спасени предприятията, които държат парите си в КТБ, за да не се стигне до фалити и хора, които да останат без работа. Притеснява ме, ако се стигне до разпродажба на фирми и икономически структури за жълти стотинки. Защото аз искам бюджетът и държавата да имат пари, а не да ги губят по елементарен начин, описва плана си бившият премиер.

Накрая той се зарича, че първото нещо, което ще направи новото правителство, е да приложи този план за КТБ.

Според него е било грешка да се анонсира срок за отваряне на банката, защото той веднъж вече бе удължен от 21 юли на 21 септември, а не е изключено после да има и нова тримесечна отсрочка до 21 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!