Прокопиев: "Южен поток" е напълно безсмислен като финансов проект

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2015 в 20:48 7262 14

Снимка Сергей Антонов

Иво Прокопиев.

Като финансов проект "Южен поток" е напълно безсмислен, защото е много скъп и възвръщаемостта от него не е интересна за инвеститорите. Като геополитически проект газопроводът има смисъл, но не и по начина, по който беше структуриран. Така както беше структуриран, България носи половината риск, като участва с цялата си енергетика, заложена в него, а целият процес по реализацията, всички разходи и структурираните приходи зависят от руската страна. Двамата партньори не са равнопоставени.

Това заяви пред bTV съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Увлечени от "успеха" на схемата КТБ, участниците в нея преминаха в сферата на икономическите мечти за гигантски и бързи печалби, допълни той по отношение на станалото с "Южен поток".

Прокопиев заяви, че начинът на участие на "различните групи по интереси" в строителството на газопровода вероятно е катализирало част от споровете между двата основни центъра в КТБ – около Делян Пеевски и Цветан Василев, но "не това е бил основният двигател на раздора."

Спрямо размера на българската икономиката КТБ вероятно е най-голямата финансова кражба в света, като са откраднати над 5% от БВП. Банката си е имала правителство и държава, категоричен е Иво Прокопиев.

Той е на мнение, че КТБ е имала влияние в последните четири-пет правителства, за да се развие, но най-силна е станала при Орешарски.

"За публиката останаха неизяснени и скрити механизмите, по които стана възможна финансовата злоупотреба. За да е факт, това означава, че всички защитни контролни механизми и системи в държавата са отказали", каза Прокопиев.

Според него "вината е на банковия надзор, финансовия регулатор КФН, ДАНС и одиторите, като тези независими една от други системи са работили против интересите на вложителите в банката и данъкоплатците."

Цветан Василев в един момент просто преигра и реши, че като собственик на банка може да е на върха на обществената, икономическа и политическата система. Решението му да влезе индиректно в политика му изигра лоша шега, защото влезе в конфликт с основните политически партии, каза съиздателят на "Капитал" и "Дневник".

Според Прокопиев промените в пенсионната система са груба грешка: "Сегашната пенсионна система се въведе от Световната банка в резултат на много сериозно демографски и финансови изследвания, модели на икономиката, на развитието на доходите в държавата и на заетостта. Този модел не е случаен и това е най-доброто, което икономическата мисъл тогава направи. Той не е съвършен, не всичко сработи както се планираше, но не може да се разбива по този начин, без видима причина и цел."

За него станалото в края на миналата година е "необяснимо от нито една гледна точка": "Единственото сигурно, което се постига, е че старият модел се разбива, тоест вредата се нанася по изключително порочен начин."

В спонтанността си Бойко Борисов взима грешни решения, защото се предоверява на хора, които му дават лоши съвети. Коалиционните партньори са гаранция за балансираност, стабилност и повече обсъждания за важните решения, каза още съиздателят на "Капитал" и "Дневник".

В отговор на въпрос на водещия на "120 минути" Прокопиев каза, че познава Джордж Сорос. Запознахме се преди около 10 години, съобщи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2015 в 09:35

Горе на снимката може да видите как изглежда един съвременен Кирияк Стефчоф .Соросоиден нагаждач на турско-щатските интереси в България !

05.01 2015 в 12:10

Честита Нова година на всички,пожелавам ви да бъдете живи и здрави и по разумни...И малко информация от най-новата ни житейска история.Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова ,чрез своя фондация /уж за подпомагане на демокрацията/,финансираха създаването на фалшивата ,уж дясна ,уж политическа партия гЕрб...Той знае много повече от това което казва,че КТБ влязла в конфликт с основните политически партии...А кои са основните -гЕрб,дпс,бсп...Е,сега КОЙ нападна банката?...Прокопиев знае повече от това което казва...

05.01 2015 в 09:38

Еееех, Прокопиев, и ти си един напълно безсмислен биопроект и антисоциален продукт на баща си, но поне той е изпитал (надявам се) едно краткотрайно приятно усещане, правейки те, за резултата от което сигурно жестоко съжалява.

05.01 2015 в 09:12

Точно така. Подобно на Белене. И местните Ганьовци като си повярваxа и стана ГГЗ.

05.01 2015 в 01:10

На това гадно копеле му е малко да бъде обесено публично!

04.01 2015 в 23:43

И ти си една мафия ... заедно с прислужните ти журналя.

04.01 2015 в 23:07

РЕВЕВТЕ, комунистически герберасти, всичко е казано в едно изречение: "В спонтанността си Бойко Борисов взима грешни решения, защото се предоверява на хора, които му дават лоши съвети. Коалиционните партньори са гаранция за балансираност, стабилност и повече обсъждания за важните решения."

Бойко Борисов, известен още като Тиквата си назначи за финансов министър Симеон Дянков, който сега е на руска ясла. Бойко Борисов, по прякор Тиквата си назначи за финансов министър онова недоразумение Горанов - кафеджията с Пеевески.....
Самият Пеевски си е внук на шефа на ДС във Враца.....

Та самият КОЙ консултира ББ, ама карай да върви.......

Смотани комунисто-герберасти, тъпи сте та дрънкате......

04.01 2015 в 22:57

A докато Прокопи и Галя храчеха КТБ „Алфа Ликвидни Средства“ имаше колко пари вътре? Почти 4 млн.
Лицемерия или шизофрения?!

04.01 2015 в 22:55

Тъпаците във форума се познават по това, че коментарите им са обикновено лични нападки вместо по същество.

04.01 2015 в 22:44

Медиите на Прокопи отдавна са втора цигулка, които пускат реклами на Лафка за да живуркат.