Приеха бюджета за ДОО, БСП и ДПС против

Ивайло Анев 18 ноември 2015 в 14:38 1823 0

Със 111 гласа "за", 41 "против" и 13 "въздържал се" депутатите приеха бюджета за държавното обществено осигуряване за 2016 г.

БСП и ДПС бяха против проекта. ГЕРБ, ПФ и АБВ бяха "за", 14 депутати от реформаторите подкрепиха текста, а 4 се въздържаха.

Преди началото на дебатите депутатите дори не успяха да съберат кворум, за да допуснат в зала социалния зам.-министър.

От БСП атакуваха бюджета, заради замразяването на социалните плащания към най-уязвимите групи в обществото. Особени критики отправиха, че помощите за майките остават същите. От ДПС и БДЦ повториха същото.

"Калфин нали беше ляво ориентиран, но май само до влизането в това правителство", каза Георги Гьоков от БСП.

Независимият депутат Велизар Енчев пък заяви, че "нивото е като в африканска страната, с цялото ми уважение към африканските страни".

По време на дебатите нито един депутат от ГЕРБ не се изказа, от АБВ също не станаха, нищо че социалният министър е от тяхната партия. Единствено Радан Кънев защити проекта, като дори той отправи забележки и предложения за промени между първо и второ четене.

В закона се съдържат запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване. Общият размер на бюджета е малко над 10 млрд. лева.

В него е предвидено минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и групи професии да нарастват средно с 8,6% за 2016 г. в сравнение с 2015 г., с ефект върху приходите от около 80 млн. лв. увеличение.

От 1 януари минималната заплата нараства на 420 лв., а пенсиите ще бъдат индексирани от 1 юли с 2.5%, са заложените параметри за общественото осигуряване. 

Догодина с по два месеца се увеличават осигурителният стаж за пенсиониране и възрастта. В най-масовата трета категория труд мъжете ще се пенсионират на 63 години и 10 месеца със стаж 38 години и 2 месеца, а жените - на 60 години и 10 месеца със стаж 35 години и 2 месеца.

Най-ниският минимален осигурителен доход е 420 лв., което е и очакваният размер на минималната работна заплата от началото на 2016 г. Със закона диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2014 г., се запазва на нивото на 2015 г. и е в размери, съответно, 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв.

Друга заложена промяна е увеличаването на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 300 лв. на 330 лв. от 1 януари 2016 г.; запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица – 2600 лв.; за 2016 г. не се правят вноски за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите”. Максималният размер на гарантираните вземания е 1200 лв.

Проектозаконът беше отхвърлен миналата седмица от социалната комисия в парламента. Той мина през бюджетната и икономическата комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови