Депутатите приеха на първо четене бюджета на Здравната каса за 2016 г.

Симона Костадинова 18 ноември 2015 в 12:44 1879 0

Депутатите приеха на първо четене проекта за бюджет на Здравната каса.

Текстовете бяха приети със 117 гласа "за", 45 "против" и 15 "въздържал се". От ГЕРБ, РБ и ПФ гласуваха за проектобюджета.

По време на дебатите в зала от АБВ обявиха, че не могат да приемат бюджета в сегашния му вид. От партията обясниха, че законът е балансиран и предвижда "много неща, които от дълги години не са се случвали", но има и слабости.

"Цялата година говорихме за реформи в здравеопазването. Приеха се спорни и безспорни промени във функциониране на нашата здравна система. Къде са отразени тези промени в бюджета на НЗОК", попита депутатът от АБВ Георги Кючуков.

ОТ ДПС пък определиха бюджета като "бутафорен". Според тях бюджетът не кореспондира с намеренията за реформи. Според партията на Лютви Местан от ГЕРБ не стават да защитят законопроекта, защото самите те знаят, че е пълен с недъзи.

"Няма как да го кажат на глас от ГЕРБ, но трябва да чуете съсловните организации в България, БЛС, зъболекарския съюз, работодателите. Готвят и протести. Това няма да се хареса на омиротворителя на българската държава Бойко Борисов, а не е добре той да е нещастен нито за ГЕРБ, нито за държавата", каза депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

От БСП също се изказаха против проектобюджета. Според тях в него не е заложена реформа.

"Здравеопазването не е приоритет на това правителство", заяви депутатът от левицата Емил Райнов. Според БСП НЗОК завършва тази година с дефицит от поне 70 милиона лева, като в тази сума не влизат задълженията на болниците, които са около 500 милиона лева.

По време на дебатите здравният министър Петър Москов обещава през следващата година да има повече контрол в начина, по който се изразходват средствата за здравеопазване. Той подчерта, че новият бюджет на НЗОК ще бъде със 129 млн. лева повече от тазгодишния - 3,204 млрд. лева. 

„Тези пари не са от сляпо преразпределение“, обясни Москов и посочи, че част от увеличението се дължи на по-добрата събираемост на здравните вноски.

Надзорът на Касата искаше бюджетът да бъде с 130 млн. лева над заложеното, като обяви, че заложеното увеличение ще бъде предварително похарчено заради дефицита в бюджета за тази година, който ще бъде прехвърлен за догодина. Идеята беше с тези средства бъдат покрити дефицитът от тази година в размер на 64 млн. лева и 66 млн. лева дългове към здравни фондове за лечение на българи в чужбина.

По време на заседание на здравната комисия обаче Москов увери, че очакваният дефицит е много по-малък - около 35 - 37 млн. лева, и ще бъде покрит с други приходи.

В бюджета на НЗОК за догодина е предвидено увеличение на средствата за здравноосигурителни плащания в първичната и специализираната извънболнична помощ.

За болничната помощ са предвидени с 60 млн. лв. повече от тази година, като общата сума е 1,343 млрд. лв. Според проектът парите за дентална помощ нарастват с 3 млн. лв. спрямо 2015 г.

За медикаменти за домашно лечение са предвидени 544 млн. лв, което е с над 3 млн. лв. по-малко от отделените за тази година средства. 

Резервът на касата за 2016 г. пък ще възлиза на над 316,6 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !