Горанов склони да похарчи пари за изтребители и фрегати

OFFNews 30 октомври 2015 в 14:20 6746 10

Снимка БГНЕС

Правителството одобри на извънредно заседание проекта за държавния бюджет за 2016 г., както и бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. 

Една от промените в бюджета, приети днес от правителството, е отпускането на допълнителни 45 млн. лева за съдебната власт, както и 600 000 лева за Министерството на външните работи. 

Освен това са отделени 80 млн. лева за бойна авиация за следващата година. 

Финансовият министър Владислав Горанов обяви след края на заседанието, че се очаква през следващата година да бъдат закупени до 8 нови изтребителя и фрегати.

Решението на Горанов да вкара бъдещата сделка за изтребителите в бюджета за следващата година е промяна в позицията му отпреди година, когато Министерството на финансите замрази всички големи сделки, изискващи държавна гаранция. Едно от първите решения, които кабинетът „Борисов-2“ взе, е до 2017 година държавата да не дава инвестиционни заеми и държавни гаранции за големи проекти, един от които е купуването на нов тип многоцелеви изтребител за нуждите на Военновъздушните сили.

По този начин пропаднаха големи проекти на МО и МРРБ, които изискват финансов ресурс от 1.3 млрд. лв., нещо което, според финансовия министър Владислав Горанов тогава, не можеше да бъде обезпечено в рамките на средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 година.

Проектът на Министерството за отбраната е за 800 млн. лв., а проектът на МРРБ за рехабилитация и модернизация на пътната мрежа е за 300 млн. евро като и двата са планирани да се осъществят с държавен заем.

В началото на месеца финансовият министър отново повтори тезата си, като каза, че не може да осигури 1 млрд. лв. за сделката. Тогава той явно не е бил наясно, че тези пари не трябва да бъдат платени наведнъж, а на вноски. „Не съм сигурен, че ще решим казуса с изтребителите по начина, по който се поставя като стратегия за осигуряване на над 1 млрд. лв. за чисто нови самолети. Сумата е твърде голяма, непосилна е за нас и едва ли ще могат да я осигурят скоро“, коментира на 2 октомври министърът – само ден, след като шефът на ВВС ген.-майор Румен Радев подаде оставка, а след разговор с премиера Борисов получи уверение, че авиацията ще получи средства.

„Това ще доведе до риск от неизпълнение на фискалните цели за разходите – 40 на сто от БВП и 3% бюджетен дефицит, и ще наложи съществени промени в разходните тавани за 2015-2017 година“, каза Горанов тогава.  

След среща с правосъдния министър Христо Иванов вчера Владислав Горанов се е съгласил да отпусне още 45 млн. лева на съдебната власт. 

След края на заседанието Иванов обясни, че допълнителните средства са за реформи в съдебната система.

Това е бюджет на реформата. Предложили сме важни мерки за преструктуриране. Това е кредит, който трябва да реализираме през тази година и който ще гарантира по-голяма отчетност, прозрачност и независимост на съдебната власт.

Бюджетът за 2016 г. е добър бюджет на фона на ситуацията и на фона на сътресенията в държавата през 2014 г. Няма пълно щастие, коментира Горанов.

На журналистически въпрос той отговори, че за бежанския проблем са предвидени достатъчно средства в бюджета, като уточни, че става въпрос за десетки милиони.

Не говорим, разбира се, за евентуална апокалиптична ситуация. Тогава обаче проблемът ще е на цяла Европа, а не само наш, допълни той.

С 2.3 млрд. повече от 2015 г. са заложените приходи в проектобюджета за 2016 г., когато дефицитът ще бъде 1.8 млрд. лева (около 2% от БВП).

Горанов подчерта, че предвидената възможност за нов дълг в размер на 5,3 млрд. лева, заложена в бюджета, е максималния лимит за следващата година и е заложен в съответствие със закона.

Новият дълг ще бъде използван за покриване на бюджетния дефицит, за покриване на стари задължения, равни на дефицита, като е предвиден и буфер, обясни министърът.

Бюджетът ще бъде внесен в Народното събрание до края на деня.

На днешното заседание на Министерския съвет бяха одобрени и бюджетите на Здравната каса и на ДОО.

Предложеният бюджет на НЗОК за следващата година е със 129 млн. лева повече от тазгодишния.

Бюджетът беше приет вчера от Надзора на Касата, въпреки че членовете му настояваха за допълнителни 130 млн. лева над това увеличение, защото няма гаранции, че заложените в повече пари няма да отидат автоматично за заплащане на дефицита на Касата за тази година.

Здравният министър Петър Москов обаче увери, че това няма да се случи, тъй като се очаква дефицитът за тази година да е в порядъка на 35 – 40 млн. лева, които ще бъдат покрити след влизането в сила на редица реформи, сред която договарянето на отстъпки от цените на лекарствата, купувани от болниците.

Москов подчерта, че се очакват и повече пари от предвиденото от събрани здравни вноски – с около 20 млн. лева.
Явно членовете на Надзора са приели доводите на Москов, защото бюджетът за 2016 г. беше приет единодушно.

Кабинетът прие и предложения бюджет на ДОО. 

Тристранката отхвърли вчера бюджета на ДОО. Синдикатите обявиха, че не могат да го приемат, тъй като се запазват размерите на обезщетенията и помощите. 

Бизнесът се обяви против вдигането на минималните осигурителни прагове и поиска обезщетенията за болест да се плащат от НОИ, а не както е в момента, първите три дни от болничния да се заплащат от работодателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!