Президентът Радев обвини Христо Иванов в подлост

Държавният глава нарече кандидат-кмета на София Васил Терзиев ''дете на Държавна сигурност'', което ''предава родителите си'', следователно ''ще предаде и родината си''

OFFNews 19 юли 2023 в 15:19 3760 5

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Непремерен коментар по адрес на съпредседателя на ДБ Христо Иванов и кандидатът за кмет на София Васил Терзиев направи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос, отправен му по-рано днес.

Попитан за отговор на Иванов, който в интервю за bTV сравни българския държавен глава с беларуския съюзник на Путин Лукашенко и го определи като говорител на руския президент, държавният глава заяви:

"Не искам да слизам на това ниво на говорене с епитети, но явно господин Иванов прави всичко възможно, вкарва в играта всички възможни карти, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели и предаде своите принципи и ценности. Знаете, че той извая целия си политически облик като борец срещу мафията, наречена от него „Борисов“, и срещу задкулисието, наречено от него „Пеевски“, а в момента той не просто се прегърна с тях. Той им слугува.

Чувам, че той щял да променя България за две години. Интересно с кого и как ще променя България, защото господин Иванов обилно, напоително ни обясняваше, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат санирани и държани за дълго време извън управлението. Днеска той им подарява управлението и ще променя България с тях. Как промени господин Иванов България за осем години управление? (Не става ясно за какви 8 години става дума.) Докара ни с 30% по-скъпа газ от руски посредници, докара „Джемкорп“ с руски капитал, не задействаха проекта „Александруполис-Бургас“. Наложи се аз после да сключвам споразумение с гръцкия министър-председател Мицотакис за това.

Не преместиха регистрацията на „Лукойл“, забатачиха напълно модернизацията на българската армия, не придвижиха нито един проект, не написаха нито един закон. Редовно правителство, осем месеца, нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост. Така ли ще променяме България?".

За издигнатата от ПП-ДБ кандидатура на Терзиев Радев каза:

"Що се отнася до кандидата за кмет, вижте, аз мисля, че не е коректно да съдим за децата на "Държавна сигурност" по техните родители. Това по-скоро е урок за хората, които дълги години осмисляха своето политическо битие с линчуване, и то жестоко линчуване на всички свързани с "Държавна сигурност", а днеска издигат точно такъв кандидат. Това всъщност осветлява двойните стандарти, които практикуват най-шумните представители на българската политика.

Що се отнася до самия кандидат, за мен човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си".

Номинацията на основателя на "Телерик" Васил Терзиев предизвика спорове не заради личността му, а заради обвързаността на баща му и дядо му с тоталитарните служби от времето на комунизма. Начало на публичните коментари по тази тема постави бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев, който заяви, че дядото на Терзиев е дългогодишен началник на Трето управление на ДС, а баща му Александър е бил офицер от Първо главно управление на ДС.

След това самият Терзиев публично осъди стореното от Народния съд и цялата репресивна машина на комунистическата власт в България.

"Комунистическият режим и това, което са направили с Народния съд, с цялата репресивна машина, всичките тези десетки хиляди хора, които са ги занулили и са смазали бъдещето на децата им - просто ми е трудно да ви покажа какво чувствам. Защото реално това е всичко против което аз се боря днес. Аз се боря да създадем можещи, мислещи, свободни хора и мисълта някой да дойде утре и всичкото това, всичките тези хора, целият гръбнак на едно гражданско общество да изчезне без причина, без съд, просто защото някой не ги харесва, защото са "врагове на народа" е ужасно", каза Терзиев.

Впоследствие той се извини публично за стореното не от него с думите:

"Аз искам да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

5

IvoIvo

20.07 2023 в 13:34

Нищо, че е Радев (че не го трая) ма е прав

12407

4

Bad Horse

19.07 2023 в 16:19

На тоя етап, ако не те плюе пРезидента, значи не ставаш за управляващ.

-1650

3

ob1

19.07 2023 в 15:38

Интересно с какво го държат орките на толкова къса каишка... да не са му пробутали момченца в хотела?

1042

2

danvan

19.07 2023 в 15:25

Съвсем затъпя фатмака в последно време. Явно от Москва го натискат зверски и дава фира.

2073

1

Johnny B Goode

19.07 2023 в 15:21

Льотчика започва да изплисква легена по два пъти на ден.
Много се е възпалил, че отиде в трета глуха.
 
X

Да помогнем на украинските деца!