Президентът: Никой не е в безопасност (обновена)

OFFNews 16 ноември 2015 в 14:09 4811 7

Международната общност трябва да обнови Стратегията на ООН за борба с международния тероризъм. Спешно се нуждаем от приемането на План за действие, насочен към постигането на резултати. 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на конференцията в Париж по повод 70-годишнината от подписването на учредителния акт на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО). След серията терористични атаки във френската столица на 13 ноември т. г. форумът промени дневния си ред и постави акцент върху търсенето на устойчиви решения за борбата с тероризма.

В изказването си президентът Росен Плевнелиев призова, въпреки атаките, да не бъдат изоставени ценностите, в които парижани и всички европейци вярват – „свободата да бъдеш какъвто си и споделената вяра, че всички сме родени равни, за да живеем в разбирателство." Държавният глава посочи, че във всяко общество има някой, който би предпочел „меча пред перото“ и в името на Бог е готов да отнеме живота на невинни хора. „Но бруталното убийство няма нищо общо с Бог. Защото Бог е достатъчно мъдър да не позволява на никого да вярва, че може да доминира над другите“, заяви държавният глава.

Терористичните атаки в Париж и тези, които бяха извършени по-рано през годината в различни части на света, показаха, че агресивният екстремизъм и радикализация преминават националните граници и никой не е в безопасност, заяви президентът. Росен Плевнелиев призова за обединени действия срещу първопричините за тероризма, а не само срещу последствията. „Никой по света не се ражда терорист. Терористите се създават. Социалното изключване, неравенството и липсата на достъп до основни човешки права са причините, които подхранват омразата и разделението. Има много млади хора, които нямат работа, нямат перспектива и цели в живота, а радикализмът е само на крачка разстояние“, посочи президентът.

Росен Плевнелиев апелира за подобряване и разширяване на обхвата на политиките на социална интеграция. Според президента именно маргинализацията позволява на екстремистките и радикални групи като „Ислямска държава“ да проникват в нашите общества и да удрят там, където боли най-много – по нашите ценности и начина ни на живот. „Маргинализацията не зависи от етническата принадлежност, религията или цвета на кожата. Трябва да предприемем политики и мерки, които ще предотвратят радикализацията на маргинализираните групи и ще осигурят по-добрата интеграция в местните общества чрез образование, диалог и активно гражданско поведение“, призова по време на форума българският президент.

Осигуряването на икономическа перспектива за засегнатите от конфликти общества е от първостепенна важност, заяви Росен Плевнелиев и изтъкна, че това е отговорност на цялата международна общност. Възстановявайки се от две световни войни, обединена Европа има опита и капацитета да се превърне в лидер на това международно усилие, подчерта още държавният глава. Президентът изтъкна и необходимостта от засилване на усилията за изграждането на институции, върховенството на закона и уважение към човешките права.

Терористичните бойци със сигурност ще бъдат победени от международната антитерористичната коалиция, но тяхната идеология не може да бъде ликвидирана с оръжия. Тя може да бъде победена само чрез предлагането на по-добри идеи, образование и изграждането на толерантни общества, подчерта още в изказването си на форума държавният глава. Росен Плевнелиев беше категоричен, че само ако загърби тесните си национални интереси и се обедини, международната общност ще победи в тази битка. „Няма съмнение, че ние ще спечелим войната срещу тероризма. Но по-важното е да постигнем мир в зоните на конфликт“, каза президентът.

Според държавния глава Обединена Европа би допуснала най-голямата си грешка, ако пренебрегне основните си ценности и допусне затварянето на границите си за тези, които са различни и чиито живот е в опасност. „Ако постъпим така, значи терористите са победили. Това би означавало, че Париж никога няма да бъде същият - град на ярки светлини, на толерантност, на взаимно уважение и на мултикултурния диалог“, посочи президентът.

Росен Плевнелиев предупреди за надигащата се вълна от национализъм и популизъм в Европа. „Подхранвани от страховете на хората, националистически партии набират сила, като проповядват нетолерантност, омраза и ксенофобия. Нека не им позволяваме да се възползват от атаките в петък, за да си осигурят краткосрочно политическо предимство“, допълни президентът. По думите на държавния глава, и най-голямото зло ще бъде спряно, когато хора с различни религиозни, етнически, културни и социални практики се обединят и заедно кажат „не“ на омразата.

Президентът благодари на ЮНЕСКО за последователните усилия в защита на културното наследство в Ирак, Сирия и по целия свят, както и за борбата срещу нелегалния трафик на културни ценности. „ЮНЕСКО е уникална организация с важна роля. Ние всички разполагаме с правилните инструменти – насърчаване на културния и религиозен диалог, предотвратяване на радикализацията на младежите чрез образование за всички, споделяне на научното познание за по-доброто бъдеще на човечеството“, посочи Росен Плевнелиев.

"Тероростичните атентати не бива да доведат до засилване на омразата и изолацията в нашите общества", каза той по-късно пред журналисти.

Според него провеждането на лидерския форум на ЮНЕСКО във френската столица след атаките е силен знак за солидарност и за това, че терористите ще бъдат победени. Плевнелиев каза, че събралите се в Париж лидери искат да отстоят своите ценности и вярват в толерантността между различните религии.

„От всеки един от нас зависи да се изправи срещу хаоса и омразата, които тероризмът символизира“, заяви Росен Плевнелиев. Според президента, днес повече от всякога са необходими интеграция, върховенство на закона и справедливост. Той настоя, че ще бъде голяма грешка ако терористичните атентати засилят омразата и изолацията в западните общества.

Плевнелиев е на мнение, че тероризмът се засилва и това може да бъде видяно по улиците на европейските столици. Според него това не е нещо, което може да бъде изкоренено "от днес за утре" и че е той няма да бъде победен само с военни действия, а ще са необходими десетки години за да бъде създадена толерантност в обществата.

Президентът вярва, че образованието е ключа към създаването на перспективи дори за най-изолираните общества в демократичните държави и само чрез него и вяра в западните ценности могат да бъдат постигнати устойчиви резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови