Президентът контра на Щаба: Иска масово тестване за COVID-19

Ефективното ограничаване на коронавируса изисква информация в реално време за нуждаещите се от лечение и подкрепа граждани и разпространението на болестта

OFFNews 27 март 2020 в 20:23 16999 5

Снимка Пресслужба на президента

Президентът Румен Радев се обяви за масово тестване на гражданите за Covid-19 като средство за борба с болестта. Според него по този начин ще е ясно в реално време каква е заболеваемостта и ще спре разпространението ѝ.

Позицията си Радев обяви на среща с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата, информира пресслужбата на президентството.

Думите на Радев са в противовес с провежданата досега от Националния оперативен щан политика. Вчера за пореден път оглавяващият щаба ген. Венцислав Мутафчийско се обяви много категорично против държавата да харчи милиони за масово тестване, докато не бъде създаден достатъчно надежден тест, какъвто към момента няма. Разминаване в позициите Щабът има и с новосъздадения медицински съвет към МС.

"Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време", е заявил Радев на срещата.

Президентът e отбелязал, че представителите на най-бързо прогресиращия сектор у нас – информационните и комуникационните технологии, са реагирали на кризата не с паника, а с предложения и идеи за нейното по-бързо овладяване и преодоляване. 

"Колкото по-често се говори, че в настоящата ситуация сме били във война, толкова по-често трябва да се и напомня, че изходът от всяка война зависи от навременната, всеобхватна и достоверна информация и ефективното управление", e заявил Радев. Той е цитирал думите на генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, че „не можеш да се бориш с огън със завързани очи“.

По думите на президента е изключително важно не само да се изравни кривата на разпространение на вируса, а възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на социален, икономически и политически живот. „Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус“, е посочил Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

28.03 2020 в 04:39

Пичове, това което е казал генералът - президент, го пишеше още в детските учебници по гражданска отбрана от 30-те. Съвършенно неотменима истина.
Това, което казва премиера, е сметката на пияния алчен келнер.
Бегай си по магистралите, от твойта ракия на мене ми стига.

4164

4

Egocentric Eccentric

27.03 2020 в 23:40

Има и друго. Като изследват връзките за да стигнат до източника на заразата, тия PCR тестове май не хващат ако контактния го е преболедувал. И ако случаят е такъв се прекъсва веригата на разследването и могат да изтърват цял клъстер ако примерно, че идва от някакво масово събитие. А пък теста с антитела май хваща хора, които са го преболедували.

4164

3

Egocentric Eccentric

27.03 2020 в 23:27

От щаба не чух ясна информация от какво естество според тях е проблема с бързите тестове. Просто еди колко си процента ненадежни нищо не означава. Ако не дават фалшиви позитивни, а просто дават фалшиви негативни са си супер подходящи за масов скрийнинг. И един на трима да хваща пак е файда да знае да си стои вкъщи.

10372

2

elbarbudo

27.03 2020 в 20:53

Никакво тестване, така ще си останем с 300-400 заразени и всичко е шес!

4642

1

ctef

27.03 2020 в 20:41

В рамките на колко време ще може да бъде направен този масов тест на 7 милиона души, за да бъде достоверен!? Или само си говорим?