'Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове'

Според ген. Мутафчийски пикът на епидемията ще е около Великден

OFFNews 26 март 2020 в 18:41 28655 0

Снимка Александра Маркарян

Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси, заяви ген. Венцислав Мутафчийски във връзка с бързите тестове за установяване на коронавирус в предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви. 

Смисълът на бързите тестове е търговски. Той е бизнес смисъл. Не е медицински.

Тези тестове са "чудесни" за края на епидемията. Ние сме в началото и най-сигурният начин да се установи със сигурност заболяване е PCR тестът. 

На въпрос какво ще стане, ако все пак надделее мнението на експертния лекарски съвет да се ползват бързи тестове, Мутафчийски отговори. "Няма да надделее!" Докато аз съм шеф на щаба, няма да позволя да надделее.

В Испания някой е надделял със своята идея за бързи тестове. И са похарчили половин милиард за тестове, които са се оказали негодни - само 30% достоверност. Аз бях малко по-мил - дадох им 40% достоверност. 

Можем да предотвратим резкия бум само с изолация, вирусът се предава от човек на човек, няма как да се предаде без контакт, обясни още Мутафчийски. Бързи тестове се правят много в държави като Израел и САЩ, а в Германия има антиген методика, която е за по-бързо установяване, развиват се бързо нещата, така че ще има лесен и бърз тест с висока степен на изпълнимост, коментира още началникът на щаба.

Пикът на епидемията вероятно ще е около Великден, категоричен е началникът на щаба. Според него процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират от днес за утре. За хората в щаба той заяви, че има няколко лица, които са "заковани" и имат възможност да привличат каквито и да е било лица, от които имат нужда. 

Той обясни и че у нас има достатъчно сигурни тестове – около 10 хиляди, като сме поръчали и около 250-300 апарати за обдишване от Китай.

Ген. Мутафчийски коментира и методиката на лечение на коронавируса у нас, като поясни, че това става с хининов препарат. С него се провежда терапия навсякъде, където има болни от COVID-19. Става дума за хлорохин, при който има противопоказания, затова се проверяват хората дали нямат проблеми с обработката му, обясни началникът на оперативния щаб. Следи се за бъбречна недостатъчно и чернодробни заболявания.

"Всички болни с тежки усложнения изискват много тежка кислородотерапия и интубация. Въпросът е, че младите хора имат шанс да излязат от интубацията, докато възрастните - малко по-трудно", добави ген. Мутафчийски.

Генералът съобщи и че днес му е бил изпратен нов протокол от италиански колеги, които са преминали по схемата, по която ние работим - лечение с хининов препарат и с антибиотика азитромицин.

Досега се смяташе, че препаратът не е много сигурен, но вече е официална препоръка. Използва се и в САЩ, допълни той.

За дарителската сметка към Министерство на здравеопазването генералът заяви, че средствата се използват за апарати, предпазни средства, медикаменти и дезинфектанти, защото трябва да се поддържа баланс. 

Към момента са дарени 25 апарата за обдишване.

Ген. Мутафчийски се обяви категорично против предложението на собственика на 'Уолтопия" Ивайло Пенчев да се разреши вноса на респиратори без сертификат.

За хората, които влизат в страната от рискови държави, генералът обясни, че методиката със задължителната 14-дневна карантина е "военна тактика", тъй като те са потенциално заразени. Влезлите в България се тестват, едва когато проявят болестни симптоми. Правилен подход за него е, че ако има един заразен с COVID-19 член на семейство, то всички се карантинират. 

За епидемиологичното проучване генералът добави, че то трябва да се направи на края на епидемията и именно това е хубавото на бързите тестове. "Не бива да слагаме каруцата пред коня. Ще използваме някои тестове на пазара, които са достоверни". 

Във връзка с предложените апарати без СЕ сертификат от Китай генералът заяви, че не би приел такова дарение, както не би приел и тестове, които не са достоверни, защото трябва да отговарят на европейските изисквания. Той поясни, че и частните болници не могат да приемат обдишващи апарати без сертификати, сервизно обслужване в България и без да отговорят на европейските изисквания.  

Генерал Мутафчийски похвали държавата за мерките, които е взела за ограничавена на заразяването. 

На въпрос за неудобството, което създават мерките за ограничаване на придвижването между градовете, генералът каза:

"По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани от военни автомобили с трупове."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови