Quantcast

"Президентът и военният министър показват отчайващо непознаване на закона"

Именно армията трябва да защитава границите ни, смята Ангел Джамбазки от ВМРО

Ива Оприкова Последна промяна на 07 януари 2015 в 12:29 9918 24

представителят в Европейския парламент Ангел Джамбазки

С нарастващо безпокойство следя административния хаос, в който се хвърлиха МВР и Министерство на отбраната, по темата за пресичане на нелегалната имиграция.

Това написа в декларация до медиите евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Ето какво още написа Джамбазки:

"Повече от година предупреждавам, че до подобна ситуация ще се стигне. Днес това вече е факт. България е суверенна държава и има право да защитава границите и територията си с всички налични средства.

Ако за последната година и половината нищо не се направи, то вина носи нескопосаното управление на БСП, ДПС и „Атака“. Днес, обаче, не може да има никакви извинения за бездействието. Според регламента „Дъблин 2“ всеки, който е получил статут на бежанец или хуманитарен статут, рано или късно ще ни бъде върнат. Въпросът е защо се допусна и продължава да се допуска Държавната агенция за бежанците да раздава статути на килограм на хора, които са чисто и просто икономически имигранти, при това незаконно влезли на наша територия (извършили са престъпления).

Искрено съм потресен от изказванията на президента Росен Плевнелиев и на военния министър Николай Ненчев. Те показват отчайващо непознаване на закона. Подобни приказки на едро и без покритие биха могли да изрекат хора, които не са чели Закона за отбраната и въоръжените сили. Недопустимо е главнокомандващият и военният министър да обясняват как армията не може да защити границата на държавата. С подобни изказвания доказваме, че де факто сме неспособни да защитим държавата. 

Неуместни са внушенията на Плевнелиев, че дислоцирането на въоръжени сили за охрана на границата щяло да се изтълкува от Турция като агресия. България е суверенна държава и има право да защитава границите и територията си с всички налични средства. Не отива на държавния глава да държи сметка повече за притесненията на чуждите държави отколкото за интересите на България.

Отделно от това е недопустимо главнокомандващият и министърът на отбраната да заявяват, че армията ни не може да се справи с охраната на границата. С набързо направените си изказвания двамата публично заявиха, макар и иносказателно, че армията ни не може да се противопостави дори на нелегалната имиграция. Подобно поведение може да бъде окачествено само като безотговорно, дори като антидържавно".

Евродепутатът припомня, че в редица държави-членки на ЕС армията участва активно в борбата с нелегалната имиграция, какъвто пример е Италия. Нелегалната имиграция е предизвикателство пред сигурността на държавата и обществото очаква действия, а не тюхкане от държавните мъже. ВМРО продължава да поддържа тезата, че е необходимо довършване на защитното съоръжение по цялата граница с Турция, засилване на контрола по морската граница и увеличение на щата на „Гранична полиция”.

Според него отделно от това правителството следва да поиска допълнителна помощ от Европейската комисия по линия на механизма „Фронтекс”. Информацията за повече от 150 опита на ден за незаконно пресичане на южната ни граница ни връща към най-песимистичните прогнози за нова вълна от имигранти, коментира зам.-председателят на ВМРО.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2015 в 20:04

[font=Arial">Няма никаква законова пречка в случай на необходимост страната ни да гарантира и обезпечава своята сигурност, като възложи на Българската армия да изпълнява и задачи, свързани с непосредствена охрана на границите. Последните не само, че са част от критичната инфраструктура (чието застрашаване поставя под въпрос ефективното функциониране на държавното управление), но също така са част от външната граница на Европейския съюз (ЕС) и по дефиниция се явяват преграда срещу незаконната миграция, трафика на хора, контрабандата, трансграничната престъпност и международния тероризъм (в т.ч. – срещу „внасянето“ в ЕС на такива явления отвън). В тази връзка – изявленията на наши висши държавници, че използването на Българската армия за защита на българските държавни граници би било „дипломатически скандал“, е национално безотговорно; още повече в ситуация, при която необходимостта от подобно използване на въоръжените сили е продиктувана от очевидната невъзможност на граничеща с България страна да контролира незаконния поток от чужди граждани, погрешно представяни пред нашата общественост като „бежанци“ (вж. в тази връзка чл. 4, ал. 5 от Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), до голяма степен възпроизвеждащ принципите на Конвенцията на ООН за статута на бежанците от 28.07.1951 г.).

Още по темата – в нашата статия „СЪВСЕМ ЗАКОННО Е БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДА ОХРАНЯВА И БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ“ от 07.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=6#150107[/Arial">

08.01 2015 в 12:02

Благодаря на подкрепилите ме тук с инфо и позиция.
Е, какво се оказа голи пиленца? Президентът е бил прав в своето противопоставяне на малоумната идея. Пък вие пак кажете, че бил льольо, щото сте по-умнички от него /и от закона/Да живее лекето, преживяващо добре на наш гръб, Джамбазки

08.01 2015 в 10:41

Много, ама наистина много взе да се спекулира по темата граница и армия.

От една страна, на държавния глава кой знае защо не му е известно, че съседни държави използват армейски формирования за охрана на границите си. Или - както му викаме напоследък у нас - за гранично наблюдение. Малко странна липса на информация по отношение на съседни държави.

От друга страна, министърът на вътрешните работи не вижда пречки Българската армия да се включи в същите дейности от нашата страна на границата. Да, ама не, както казваше бай Петко Бочаров. Има пречки...

И докато държавните мъже очевидно не са наясно с някои неща, какво остава за гражданите - цивилни или в униформа.
Тук-там намесваме даже Конституцията като аргумент. (До Библията, слава Богу, още не сме стигнали.)
Ама май повечето от позоваващите се на Конституцията не са я чели... Ако я бяха чели, щяха - може би с известно изумление да установят, че в нея въоръжените сили се споменават всичко на всичко 6 (шест) пъти. Четири от тях не касаят проблема, за който говорим. Ето другите два:
"Чл. 9. (1) (Предишен текст на чл. 9 - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Въоръжените сили гарантират суверенитета,
сигурността и независимостта на страната и защитават нейната
териториална цялост.
(2) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Дейността на въоръжените сили се урежда със закон."
Да повторя ли? Дейността на въоръжените сили се урежда със закон.
Толкова за Конституцията.

Хайде сега да погледнем какво пише в този закон - а то е основната част от пречките, които министърът на вътрешните работи не вижда.
Става дума за Закона за отбраната и въоръжените сили на Република българия:
"Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Този закон урежда обществените отношения, свързани с отбраната и с въоръжените сили на Република България.
Чл. 2. (1) Законът се прилага спрямо българските
граждани, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и юридическите лица, регистрирани по българското законодателство.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.)"
В този закон границата се споменава също точно 6 (шест) пъти.
Само в три от тези случаи нещата имат връзка с проблема ни:
"Чл. 6. (1) Отбраната осигурява:
...........................
7. охрана на държавната граница;"
Не бързайте обаче.
Да видим при какви условия Въоръжените сили (т. е. БА) имат нещо общо с проблема:
"Чл. 123. При обявяване на положение на война, военно положение или извънредно положение държавните органи и въоръжените сили:
…………………
4. контролират или забраняват преминаването през държавната граница на Република България;"
Нито едно от тези положения - доколкото ми е известно - не е обявено на територията на България и на част от нея.
Толкова с участието на въоръжените сили в контрола на държавната граница към настоящия момент.
Но - както казват в рекламите - това не е всичко. Ето ви и третият интересен момент, когато в ЗОВС се споменава границата:
"Чл. 130. (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Охраната на държавната граница на Република България се осъществява от съответните структури на Министерството на вътрешните работи."

Като допълнение ще спомена и Закона за Министерството на вътрешните работи и описаните в него задачи и правомощия на МВР по отношение на граничния контрол. Точно това не смятам да цитирам.

Дано е било достатъчно. Ако някой се съмнява в цитатите по-горе, да върви да чете. Линкове няма да давам - на три кликания с мишката са.

Та така. Армията може, предполагам, да подпомогне МВР чисто логистично, с някои материали и техника (че даже може би и с обслужващия техниката персонал), без да наруши действащото законодателство. Но не повече. Поне според скромното ми мнение...

07.01 2015 в 21:14

Колко трябва да е промит един мозък, за да твърди,че "скандал" с армията бил Проблемът. Плевнелиев така се изложи, че няма и място за квалификации, ако човек държи да запази добрия тон. Чак такива марионетки досега не сме имали по върховете, срам и позор.

07.01 2015 в 19:33

До RETUSHA77
Всички помним клетвата си-повярвайте! Но, както се казва в нея-...храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина...- ако териториалната цялост на страната бъде нарушена тогава армията ще има законното право да е там! Не хулете безпричинно, а и както знаете- без заповед никой няма да тръгне никъде! Аз съм сигурна (и познавам много достойни колеги), че ако се наложи всички ще дадат живота си за нея! А, Вие?

07.01 2015 в 19:13

Просто проблемът не е на границата, а в главата на хора като Джамбазки. Президентът не може да го каже това в прав текст, затова се опира на юридическата страна на нещата, където е съвсем прав

07.01 2015 в 19:13

Пък тоя плюнчо Джамбазки да си гледа Европейския парламент... пък ако иска да вземе да се запознае и със Закона за отбраната и тогова да говори "наготово"!

07.01 2015 в 19:11

За ваше съжаление, в мирно време армията няма за задача да охранява границата. Това се изпълнява от МВР и по точно от "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ", а с какво е заета армията -- с военни работи. Не е работа на сульо и пульо да се интересуват от нейната армия. Когато бъде възстановени "ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ" тогава можете да задавате глупавите си въпроси!

07.01 2015 в 18:31

Да ме извинява г-н Джамбазки,но охраната на държавната граница се извършва от МВР. Арамията има правомощия само във военно време да осъществява контрол по границата. Това е то и точка. Няма заплаха за териториалната цялост на страната. Има заплаха от социална криза, която е елемент от националната сигурност. Това, че МВР не се е подготвило за Шенген, си е негов проблем - а, също така и наш. МВР доказа, че освен да бъде използвано като политически инструмент за оказване на натиск и дискредитация, не може да свърши работа за пет стотинки. Ченгета са си и ще си бъдат винаги ченгета. Безполезни същества

07.01 2015 в 16:28

Станчева, на нашия мистър Бийн (Президент) не му трябват медиите на Пеевски. Той сам си се излага достатъчно.