Президентът: Европейската комисия и протестите посочиха проблемите

OFFNews 22 януари 2014 в 21:46 4490 0

Снимка: НТВ
Снимка: НТВ

„Крайно време е да се научим да четем докладите за България на Европейската комисия коректно. Целта на доклада не е да посочи виновния, а да посочи проблема. Същото направиха и българските граждани с протестите си през 2013 година“. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в предаването „Актуално” по Нова телевизия по повод оповестения редовен доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка.

Държавният глава призова за отговорно отношение, за резултати, за ясен напредък и за конкретен план, вместо да се търсят виновни и темата да се политизира.

Според президента, по констатациите на ЕК е възможен напредък още през следващите седмици, като спре политическата намеса в съдебната система. Държавният глава счита, че не трябва да има съмнение относно процедурите и интегритета на кандидатите на ръководни длъжности в съдебната система. „Политиците имат златен шанс с избора на главен съдебен инспектор и с предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд“, подчерта Росен Плевнелиев, който призова парламента да постигне консенсус по принципите за прозрачност в процедурата за избор на главен съдебен инспектор.

Държавният глава заяви, че няма да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата за потенциалната нерегламентирана употреба на специални разузнавателни средства, тъй като „липсват факти и доказателства“. „Необходимо е не да се свиква КСНС, а да се носи отговорност. Ако свиквам Консултативния съвет, трябва да знам на базата на какви факти. Ако има скандал с подслушване, има закон и трябва да се носи отговорност. Това е правилният подход“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

На въпроса дали разговаря с Пламен Орешарки, президентът Росен Плевнелиев отговори: „Говоря си с него. Веднъж на две седмици обсъждаме регулярно неща които са от моите компетенции, неща които мен ме интересуват. Тоест по- скоро въпросите идват от мен към него ”. Той обясни, че това, което силно го притеснява е, че тази коалиция, която виждаме днес в България не е била скрепена с коалиционно споразумение. По думите му, тогава когато е била направена тройната коалиция през 2005 – 2009 година, е имало коалиционно споразумение, имало е ясна формула. „Вижте, аз не бих го дал като добър пример, но бих го дал като по-добър пример ,в сравнение с това, което се случва в момента. Сега ние не знаем формулата, не знаем кой взима решенията, и не знам в крайна сметка, понеже няма коалиционно споразумение, каква е тежестта, какви са механизмите”, каза Плевнелиев.

„Ние видяхме едни предизборни обещания по време на кампанията през април месец, но след това видяхме друг по-различен план. Това е нещото, което създава проблем на българската политическа класа”, каза той. В моята предизборна кампания всичко, което обещах го сложих на сайта, попитах неправителствени организации и народа- имаше ли нещо друго, което обещах, допълни Плевнелиев.

Президентът коментира и все още актуалният въпрос за упоритото стоене настрана от обществено-политическия живот на неговата съпруга. „Първата дама е една посветена майка и работеща българка, която си върши много добре работата и аз само мога да кажа, че съм безкрайно благодарен за това, че тя дава пример за скромност и за посветеност. От друга гледна точка това беше част от пропагандната машина тогава. Днес вече виждате новите послания – президентът, който разделя, президентът, който е зависим. Но едно по едно „балоните се спукват” и остават резултатите“, заяви Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!