Преговорите за кабинет са минирани: ИТН се скара на ДБ и Манолова, че посочват министри

Партията на Слави вече не харесва Асен Василев, когото първоначално покани в проектоправителството си

Мая Младенова, Георги А. Ангелов 29 юли 2021 в 09:36 12750 0

Тошко Йорданов

Снимка БТА/Минко Чернев

Тошко Йорданов

Преговорите между "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) достигнаха точка на пречупване, след която общата подкрепа за кабинет изглежда все по-малко възможна.

Това стана ясно от изказване на депутата от ИТН Тошко Йорданов, който директно обвини ДБ и ИБГНИ, че водят страната към нови парламентарни избори.

От изказването му стана ясно, че партията на Слави е подразнена, че ДБ и групата на Мая Манолова са си позволили да посочват конкретни имена в бъдещия кабинет.

Повод за изказването му е вчерашна декларация на ДБ, в която дясното обединение посочва, че не предлага имена, но смята, че някои членове на служебното правителство биха внесли доверие в следващото и това са министрите Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. По-късно Мая Манолова, аналогично, каза кои служебни министри според нейната формация е добре да влязат в кабинета: Бойко Рашков, Янаки Стоилов и Атанас Пеканов.

Макар че след вота на 11 юли "Има такъв народ" публично обявиха, че сами са поканили министрите Василев, Петков и Денков в бъдещия си кабинет, сега Тошко Йорданов обяви от парламентарната трибуна, че в миналото Асен Василев е откраднал интелектуална собственост от фирма и е бил осъден за това. Става въпрос за сайта "Лесно.ком", в чиято дейност Василев имал участие и финансирал с личен заем, а по думите на Тошко Йорданов, по-късно откраднал интелектуална собственост.

Тази информация бе посрещната възторжено от ГЕРБ, които аплодираха изказването, смяха се и в края му някои от депутатите на Борисов станаха на крака.

"Човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Предпочитаме професионалисти, които нямат отношение със закона. Препоръчвам на Христо Иванов да се интересува повече от фактологията отколкото от собствените си симпатии", завърши Тошко Йорданов.

В края на изказването му Асен Василев влезе в залата.

"Какво се случи в тези четири дни? Какви игри се играят? Политиката е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора", каза още депутатът от ИТН и посочи, че ДБ си позволява да изброява имена на министри без дори да е спечелила изборите.

"Христо Иванов и Мая Манолова, явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори. Ако продължавате така, това ще се случи", каза Йорданов.

В кулоарите на НС, непосредствено след изказването си от трибуната, Йорданов все пак остави вратичка за преговори, като каза, че очаква ДБ и ИБГНИ "да се вразумят" и да продължат разговорите за политики:

Вратата за преговори с Демократична България не е затворена, каза Тошко Йорданов по-късно на брифинг в кулоарите на парламента. Не сме казали на "Демократична България", че не се надяваме на тяхната подкрепа. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях, да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално, че нямат желание за постове и че не е необходимо да предлагат хора в един бъдещ кабинет, особено хора, които са осъдени за кражба на интелектуална собственост.

От ИТН отрекоха да имат каквото и да е обещание за подкрепа от ДПС, тъй като политическите им виждания се различавали много. "Ние сме готови, защото сме си готови. Ще кажем името на кандидата за министър-председател, когато получим мандат от президента", заяви Йорданов. "Мандатът го дава президентът. Ние сме си готови, защото сме си готови. Ние винаги сме готови предварително”, добави той. Според него президентът изчаква да бъде даден знак за приключването на преговорите за политики и това е било планирано да бъде завършено до края на седмицата.

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) поиска от трибуната, в рамките на въпросите към министър-председателя Стефан Янев, отговор от служебните министри за изнесената информация за Асен Василев.

"Гражданските дела в бизнеса са ежедневие. Всички бизнесмени, които се намират в залата или не са тук, но са народни представители, знаят, че те водят дела срещу някого за неуредени сметки и спорове, или някой води дела срещу тях. Част от тези дела ги печелят, част губят, по част от тях подписват споразумение", коментира от трибуната Татяна Дончева (ИБГНИ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови