Христо Иванов втвърди тона за преговорите с ИТН

От Демократична България са убедени, че Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков ще внесат доверие в следващия кабинет

Елена Николова 28 юли 2021 в 10:05 9426 0

Христо Иванов

Разговорите с ИТН за правителство се водят. На този етап това са просто разговори. Те не са насочени към постигане на споразумение. Тези разговори се водят без да има обявени имена, за да можем да оценим дали заявките, които се правят са твърд политически ангажимент и до каква степен хората, които се предлагат са способни да реализират тези заявки. 

В тях бяха включени и ДПС, обяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в парламента в декларация от името на ДБ. 

За нас ключов приоритет е да се борим срещу корупцията. Формулата е да стъпва на ясна воля за дистанция от ГЕРБ и ДПС, повтори той.

Иванов коментира, че двете формации са получили подкрепата на голяма част от избирателите, но те продължават да бъдат заложници на Борисов и Сарая. „Може би на някой любител на Сун Дзъ изглежда много хитро да използваме ДПС срещу ГЕРБ, да гледаме от висока планина как двата тигъра се сблъскват. Но 2013 г. това го гледахме и видяхме как двата тигъра взаимно се опитват да се покрият“, добави Иванов.

Ние не предлагаме наши номинации, но има хора в служебното правителство, които привличат огромно доверие, каза той. Според него това са служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Трудно ми е да разбера защо не се правят усилия да бъдат интегрирани в следващия кабинет, допълни съпредседателят на ДБ. 

Иванов подчерта: „Ние сме готови да разглеждаме всички останали опции, включително да бъдем опозиция. В крайна сметка, ако не може този парламент да излъчи смислено управление, да се върнем към съда на избирателите.“

Между нас и вас има морална пропаст. Ние, от ДПС, сме потомци на истински борци против тоталитарната власт. Вие сте потомци на комунистическата номенклатура, заяви в отговор на изказването на Иванов лидерът на движението Мустафа Карадайъ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови