Посред нощ депутатите създадоха две временни комисии - за пътната карта и ''Лукойл''

Ружа Райчева 03 април 2024 в 23:25 4453 1

Пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Пленарната зала

Посред нощ депутатите създадоха две временни комисии - за обстоятелствата около "изчезналата" пътна карта за ''Турски поток'' и за разследване на дерогацията от внос на руски петрол и възползването от това от страна на "Лукойл". Депутатите тепърва имат да обсъждат създаването и на трета временна комисия, която да разследва "Митници" и дейността на финансовия министър Асен Василев.

След часове дебати, скандали и множество прекъсвания на дебатите, към 23:15 часа при проверка на кворума в залата имаше 133 депутати. След това депутатите преминаха към гласуване за създаването на временна комисия за разследването на всички факти и обстоятелства около изграждането на "Турски поток". Всички, освен един народен представител от ГЕРБ, гласуваха "за".

Членовете на временната комисия за разследване на "Турски поток" са следните:

ГЕРБ - Томислав Дончев и Александър Ненков;

ПП-ДБ - Венко Сабрутев  и Мартин Димитров;

Възраждане - Даниел Проданов и Коста Стоянов;

ДПС - Рамадан Аталай и Станислав Анастасов;

БСП - Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов;

ИТН - Тошко Йорданов и Павела Митова. 

Председател на комисията така и не бе избран, след като двете издигнати кандидатури бяха отхвърлени - на Венко Сабрутев (ПП-ДБ) и Коста Стоянов (Възраждане). Жечо Станков от ГЕРБ предложи председателят на временната комисия да се избира преди всяко заседание от председателя на НС Росен Желязков. 

Депутатите преминаха към обсъждане за създаване на още една временна комисия - за установяване на факти и обстоятелства, свързани с необходимостта от изисканата и получената от правителството на България дерогация, от която се ползваше "Лукойл" и икономическия ефект от дерогацията за България. Предложението за отделната комисия е на ПП-ДБ. 

Бе решено съставът на комисията за "Лукойл" да е следният:

ГЕРБ - Александър Иванов, Христо Гаджев, Десислава Трифонова иГеорг Георгиев;

ПП-ДБ - Радослав Рибарски, Ивайло Мирчев, Васил Стефанов и Искрен Митев;

Възраждане - Борис Аладжов, Стоян Таслаков и Димитър Гюрев;

ДПС - Байрам Байрам, Йордан Цонев и Елван Гюркаш;

БСП - Атанас Зафиров;

ИТН - Александър Вълчев.

След това на депутатите им остава още една точка в дневния ред - за създаване на временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на финансовия министър Асен Василев в тях. Предложението за включване на точката в програмата дойде от ИТН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки