Правителството ще подаде оставка в понеделник

Осъзнахме, че Слави Трифонов и Тошко Йорданов са част от задкулисието, с което се борим, каза Кирил Петков в Брюксел

OFFNews 23 юни 2022 в 17:05 3180 5

Кирил Петков

Снимка Европейски съвет-Архив

Кирил Петков

Ще подадем оставка в понеделник, няма никакъв проблем. Ще попълним документите веднага и ще подадем оставка сутринта. 

Това заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел след срещата ЕС - Западни Балкани. След подаването на оставка ще започнат консултациите с президента Румен Радев и парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство.

Петков обясни отново, че "Продължаваме промяната" ще продължат да държат ясна линия с кого ще направят коалиция и с кого - не при връчването на мандат от президента. "Нашата основна цел е борба с корупцията, а това не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията", каза премиерът. 

По думите му е невъзможно партньор да са ГЕРБ: "Ако Бойко Борисов един ден реши да отиде на топъл остров, съм сигурен, че имаме общи европейски идеи с част от депутатите от ГЕРБ, но на този етап няма как да се случи".

"Другото нещо, което искам да кажа е че няма как да се случи и със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов - да са абсолютно сигурни, че ние вече, за съжаление, осъзнахме, че те са част от задкулисието, с което се борим. И там няма да направим компромис", категоричен е той. 

Оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. Не бихме платили цена от сделка със задкулисието, допълни министър-председателят. 

Според него ПП ще бъде с още по-силна позиция. Попитан с кои партньори вижда Продължаваме промяната, Петков отговори, че това са БСП и ДБ, въпреки идеологичните различия между тях, "но с тях се работи лесно".

"Не сменяме формата на отбора. Отборът е в добра кондиция да продължи напред", заяви той относно състава на кабинета. 

Петков обясни, че тази сутрин е бил в "тежки разговори" в Брюксел. "Това, което се видя, е страшно очакване, че България ще вдигне ветото. Ясно казах, че решението е на парламента и докато няма решение, няма да се промени позицията ни", обясни Петков.

Според него част от изискванията, свързани с френското предложение са много трудни за приемане от Северна Македония, но е станало ясно, че не са само исканията на София, но и исканията на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

23.06 2022 в 21:57

Осъзнавате ли, че ИТН е руско-мутренска партия? Мафията свали доста маски, а е само началото. Дано се преборим с фалшификациите на избороте готвени пт дпс и герб, което са е неогласен държавен преврат

1767

2

fiki

23.06 2022 в 17:43

какво стана с двойнат а политика.. поредната глупост в която антиваксите повярваха и няма да си вземат бележка, както винаги

1810

1

Maxim

23.06 2022 в 17:39

Учиндолския ибрик, така и не разбра, че колкото и да се продава на мафията, толкова хората /дори и тези които гласуваха за него/ не му вярват. Рядко изперкала личност, Той е за съжаление, ще остане в българската история, като най-големия предател.