Правителството се съгласи съветник на Радев да поеме НСО

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2018 в 12:10 4151 0

Правителството се съгласи съветник на Радев да поеме НСО

Министерският съвет е дал съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана(НСО).

Към момента той е съветник на президента по военната сигурност.

Във връзка с подаден от генерал-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на президента Румен Радев да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба.

Мястото на началника на НСО беше овакантено с оставката на Ангел Антонов, който става генерален консул в Санкт Петербург. Към момента тече проверка на прокуратурата за злоупотреби в службата, в които медии намесиха и името на Антонов.

Към момента службата се оглавява временно от полк. Росен Тодоров, който досега беше заместник-началник на службата.

Предложеният за титуляр на службата е започнал военна служба като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в Симеоновград. През 1992 г. преминава на служба в служба „Военна полиция“, а през 2009 година оглавява военното разузнаване. През 2011 година получава генералски пагони от президента Росен Плевнелиев. Той беше съветник при Плевнелиев и Радев го остави в екипа си.

От биографичната му справка на сайта на президента става ясно, че до август 2016 г. той е заемал пост в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови