Кандидат-терористи отървават затвора, ако издадат съмишленици

OFFNews 10 март 2015 в 12:02 5958 1

Кандидат-терористи отървават затвора, ако издадат съмишленици
В края на 2014 г. ДАНС засече джихадисти, които са се отбивали Пазарджишко. След акция на прокуратурата на адреси в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково бяха открити атрибути на "Ислямска държава" и призиви за джихад.

Обучаващите се в терористична дейност няма да бъдат наказвани, ако доброволно съобщят на властите за подготвяни престъпни актове. 

Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които са изготвени от правосъдното министерство. С текстовете се криминализират определени предварителни дейности, които целят извършване на терористични престъпления в чужбина, като например преминаване на границата с цел участие в терористична група или атентат. Криминализира се и преминаването на границата с цел обучение в терористична дейност. Текстовете са свързани странзита на "кадри" за "Ислямска държава".

Ако на територията на страната бъде заловен доброволец за редиците на терористична организация, той няма да бъде съден, ако доброволно издаде събратята си и разкрие намеренията им за подготвян терористичен акт. 

Текстовете предвиждат чужденци да бъдат подвеждани под отговорност за подготовката на терористична дейност в чужбина, дори ако в случая българското законодателство е неприложимо. В този случай те може да получат до 10 години затвор. Тези, които обучават терористи пък, може да лежат в затвора от две до осем години. Тези пък, които са се съгласили да бъдат обучавани в терористична дейност, ще лежат до 10 години в затвора. 

Промените в Наказателния кодекс предвиждат също криминализирането на дейности, които откриват пътя към терористична дейност, като проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза. Криминализира се също пропагандата към престъпни посегателства на религиозна или политическа основа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови