ПП-ДБ с флирт към ГЕРБ, но без ДПС, още утре ще гласуват оставката на Денков

OFFNews 05 март 2024 в 17:43 6786 4

Киро

Снимка БГНЕС

Кирил Петков и Христо Иванов.

Парламентарната група на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ излезе с позиция по повод днешното съвещание на ГЕРБ-СДС, на което се чуха остри критики за управленския потенциал на кабинета "Денков", но също така и прозвуча оферта за това сглобката да се превърне в коалиция с пълен управленски мандат.

От коалицията на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов обявиха миролюбиво, че приемат резултата от сбирката на партията на Бойко Борисов и я определиха като "стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог".

Изразяваме удовлетворение, че голяма част от точките, предложени в меморандума на ППДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение, казват от ПП-ДБ.

Освен това демократите подчертават, че за тях стабилността на страната и устойчивото ѝ развитие за обозримо дълъг период са първостепенни приоритети.

В същото време в позицията на "Промяната" и "Демократична България" има и конфликтен момент. В нея пише:

"Неотменима и основополагаща задача обаче е да се гарантира продължаване на реформите в съдебната власт, службите за сигурност, изборът на почтени и експертни членове на регулаторите, пълното членство в Шенген и еврозоната. Това трябва да стане при ясно поети ангажименти, което изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации."

Това е доста ключов момент, който влиза в противоречие с проекта на коалиционно споразумение, предлаган от ГЕРБ.

В документа на следовниците на бившия трижди премиер се предлага в парламента да се формират плаващи мнозинства единствено с ДПС. Такива ще са необходими за попълване на част от позициите в държавните регулатори, които се избират с квалифицирано мнозинство от 160 гласа, каквито ГЕРБ и ПП-ДБ нямат.

От партията на Борисов йезуитски в текста са пропуснали трите буквички Д-П-С, но са записали:

"Това мнозинство предполага търсене и получаване на подкрепа от останалите политически формации, с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности, тъй като от една страна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо, недостатъчните 132 гласа, а от друга страна – по-голямото мнозинство води до по-голяма безспорност на кандидатурите. Обратното, по-малките мнозинства, предполагат падащо мнозинство и пропорционално падаща подкрепа и по-малка легитимност на избраните кандидати."

Оценяваме ситуацията в момента като особено важна за бъдещето на страната и затова призоваваме колегите от ГЕРБ да започнем преговорите веднага щом г-жа Мария Габриел е отново в страната. Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията и настоящия премиер Николай Денков. За нас всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания. Ето защо ние ще предложим утре Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков, се казва още в позицията на ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

5

Stoyancho

06.03 2024 в 15:02

клеканаха йайайайоооо

11982

4

leomesi

06.03 2024 в 10:07

Днеска едно, утре друго, няма последователност

4038

3

Moirae

05.03 2024 в 22:28

Точно това трябва да е червената линия - независимите регулатори. Те няма как да се постигнат без някой да натиска за това. Иначе да се откаже и да се изостави работата е лесно, но къде е ползата?

2994

2

Гражданин

05.03 2024 в 20:10

Умнокрасотата сега ще се състезава с ДПС кой да постеле по-брагоухаещи чаршафи на ББ. Бойкикев, кво стана с чегъртането?

 
X

Да помогнем на украинските деца!