Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

ПП-ДБ очаква да влезем в еврозоната на 1 юли догодина

Кристина Минчева 27 юни 2024 в 12:38 1053 0

Асен Василев и Николай Денков

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Асен Василев и Николай Денков от ПП-ДБ

Според ПП-ДБ България никога не е била по-близо до еврозоната, отколкото сега, и за първи път имаме неизпълнен само един критерий, а именно високата инфлация. Същото заяви и министърът на финансите Людмила Петкова, която беше изслушана днес от депутатите за изпълнението на приходната и разходната част на бюджет, както и за напредъкът по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

Вчера стана ясно, че приемът от 1 януари 2025 г. се отлага заради високата инфлация. България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката на Еврокомисията. Брюксел отчита в същото време, че страната ни е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви.

Бившият финансов министър Асен Василев припомни, че в предишните конвергентни доклади на Европейската комисия България е имала проблеми със законодателството, но миналата година парламентът е успял да приеме всички необходими закони.

По думите му инфлационният критерий не се изпълнява от 2018 г. и за първи път последните  четири месеца сме под референтната стойност. Той посочи, че очаква най-късно до края на годината да изпълним и този критерий, след което да получим извънреден доклад и да бъдем приети в еврозоната на 1 юли 2025 г.

"С това искам да помоля политическите лидери, в частност г-н Борисов, да спре да спекулира с толкова важна тема пред българските граждани", каза Василев на брифинг в кулоарите на парламента.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ-СДС заяви, че "по време на нашето управление България влезе в Европейския банков съюз. Това е техническо приемане на еврото и щяхме да влезем в еврозоната с Хърватия, тогава влязохме и в чакалнята и тогава започнаха протестите, с които някои хора в тази зала (ПП-ДБ, б.р.) още се гордеят и затова няма евро. Нищо от това, което съм ви казвал, не се е променило - чудовищна инфлация. Няма политика, няма единодушие".

"Ама каква еврозона бе, господа, ние бяхме там с ГЕРБ - чакалнята, Банковият съюз. Ако сега имахме стабилно правителство, доминирано от нас... политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем", каза още Борисов.

Мартин Димитров от ПП-ДБ също призова политическите лидери да не спекулират с темата и да не разпространяват дезинформация.

Асен Василев посочи, че ще бъде по-добре да има стабилно правителство, с което страната да влезе в еврозононата, но в момента, в който изпълним критериите, служебното правителство може да поиска извънреден доклад и да бъдем приети.

Той отбеляза още, че най-големият риск за получаването на евросредствата е свързан със законодателните реформи. Сред тях са пет законопроекта, които са внесени от предишното НС - законите, свързани с личния фалит, съдебната власт, приемането на процедурните правила за избор на новата Антикорупционна комисия, промените в Закона за сигналоподателите, приемането на ревизираната пътната карта.

От ПП-ДБ заявиха, че ще внесат всички пет законопроекта следващата седмица. От тяхното приемане зависи и осъществяването на следващото плащане по ПВУ.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов