Повече австрийски инвестиции у нас очаква президентът Росен Плевнелиев

OFFNews Последна промяна на 17 март 2015 в 20:43 2014 2

Повече австрийски инвестиции у нас очаква президентът Росен Плевнелиев

Възможността за нови австрийски инвестиции в България е била една от темите, които президентът Росен Плевнелиев е обсъдил среща с федералния президент на Република Австрия д-р Хайнц Фишер в двореца „Хофбург“ във Виена.

Българският президент, който е на двудневно работно посещение в Австрия, е посочил, че продължава да бъде сред водещите инвеститори у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Близо 6 милиарда евро са австрийските инвестиции в България за периода 1996 - 2014 г., които основно са концентрирани в секторите електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежка и лека промишленост. С близо 40 процента е нараснал и броят на австрийските туристи през 2014 г. в сравнение с 2013 г.

„Нашите амбиции са още по-големи и ние заедно ще работим за нова вълна от австрийски инвестиции в България“, посочи българският държавен глава. Федералният президент Фишер също изтъкна доброто икономическо сътрудничество между България и Австрия и изрази надежда за още по-тесен двустранен диалог занапред. „Сега сме партньори в европейското семейство - нещо немислимо преди 30 години“, допълни Фишер.

По отношение на икономическо сътрудничество между България и Австрия президентът Плевнелиев посочи, че съществува потенциал то да бъде още по-активно. Доказателство за това, според него, е заявеното присъствие на представители на повече от 250 фирми в бизнес форума, организиран днес от Стопанската камара на Австрия, в който държавният глава ще участва.

България и Австрия имат общи планове и цели, към които се стремим, както на ниво двустранни отношения, така и на европейската сцена, каза българският президент след срещата с Хайнц Фишер.

На срещата президентите Плевнелиев и Фишер споделиха общата позиция на двете страни в подкрепа на европейската интеграция на Западните Балкани. Обсъдени бяха и начините за ускоряване на този процес в региона. „Заедно с президента Фишер поставяме интеграцията на Западните Балкани в центъра на нашата политика. Австрия е двигател на тази интеграция и ние отново обсъдихме как можем да бъдем полезни за ускоряване на процеса в държавите от региона“, заяви президентът Плевнелиев. „Смятаме че европейският интеграционен процес ще бъде изцяло завършен, когато тази част от Европа бъде интегрирана“, посочи от своя страна след срещата федералният президент Фишер.

По време на срещата беше обсъдена и ситуацията в Украйна. Президентът Плевнелиев отново застъпи позицията за мирно и демократично решаване на кризата в Украйна при спазване на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната. Според Хайнц Фишер развитието на ситуацията в Украйна през последната година показва, че международното право трябва да бъде защитавано, а проблемите трябва да бъдат решавани с преговори, а не с използването на военна сила. Австрийският президент изрази надежда споразуменията от Минск да бъдат спазвани.

По време на срещата с Хайнц Фишер президентът Росен Плевнелиев е споделил българските планове по отношение на належащите реформи, които се планират в секторите правосъдие, енергетика, образование, сектор „Сигурност“, пенсионната система, така че да се отговори на очакванията на българските граждани и на европейските инвеститори. „Имаме изключително интензивен диалог и това е предпоставка за още по-добри резултати“, допълни президентът Плевнелиев.

Визитата на президента Плевнелиев продължава и утре със среща в град Санкт Пьолтен с министър-председателя на Федералната провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол. След това, на официална церемония държавният глава ще бъде удостоен с наградата „ERI prix“ за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2015 в 22:56

Коментатор № 01 много точно се е ориентирал. Примери в тази насока колкото искаш. Колко бензостанции на известна австрийска фирма гордо издигнаха знамето на "Газпром" ? Появиха се съобщения за продажба на голямата верига супермаркети от Австрия, засега нямало кандидат, ама може да дойде някоя "берьозка". А големите магазини за строителни материали ? Да не цитираме финансови институции, че става опасно. И така нататък. Даже се заговори, че Австрия ще бъде новата Гърция.

17.03 2015 в 20:59

... ахам... инвестиции... от австрийци... рускоговорящи австрыцы!...

хахахахахахахахахаха