Посланикът ни в Сърбия с вербална нота заради задържането на журналист на българо-сръбската граница

OFFNews 11 август 2023 в 20:40 4902 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Посланикът ни в Сърбия Петко Дойков е провел среща в сръбското Министерството на външните работи, като е връчена вербална нота, с която от официалните сръбски институции се изискват разяснения за случая, при който журналист бе спрян на граничен пункт.

Председателя на Сдружение „Глас“ Александър Димитров бе спрян на граничен пункт „Рибарци“ и от него бе поискано да върне обратно в България притежавани от него няколко екземпляра от книгата на Едвин Сугарев "Елегия за краището".

От сръбска страна е поет ангажимент за предоставяне на отговор възможно най-бързо.

След случката Сугарев поясни, че книгата е подкрепена от Национален фонд "Култура" и че в нея няма нищо изключително, а се разказва съвършено откровено и без да се спестяват подробности за асимилацията, на която са подложени българите, за нарушените им граждански права и условията, в които живеят.

По-рано днес МВнР съобщи, че София ще предприеме действия пред Белград във връзка със задържането на журналиста Александър Димитров на българо-сръбската граница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

1

Того

12.08 2023 в 07:04

"По-рано днес МВнР съобщи, че София ще предприеме действия пред Белград във връзка със задържането на журналиста Александър Димитров на българо-сръбската граница." Българското МВнР е под всякаква критика, до сега трябваше да са предприети действия, но то горкото още спи дълбок комунистически сън. Лустрация трябва да се извърши в МВнР, но човекът на Баце едва дали ще го направи.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки