Посланикът на САЩ и Чуколов спорят във Фейсбук за американските бази

Ивайло Анев 27 май 2015 в 21:16 24059 11

Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов и посланикът на САЩ в България Марси Рийс

Посланикът на САЩ у нас - Марси Рийс, отговори на множество въпроси, зададени към нея на страницата на посолството във Фейсбук.

Това стана чрез кампанията "Ask the Ambassador", която Рийс стартира преди седмица.

"Радвам се, че толкова много от Вас използваха възможността да участват в нашата Фейсбук кампания "Ask the Ambassador". Понеже въпросите са толкова много, ние ще публикуваме моите отговори на Вашите въпроси в следващите няколко дни. Моля, бъдете търпеливи", написа посланикът, като дори обеща да отговори и на провокативните питания.

Рийс дори влиза в задочен дебат с депутата от "Атака" Десислав Чуколов, който е отправил запитване за американските бази на САЩ у нас.

"Кога ще платите на България тези над 2 млрд. долара, които дължите за разполагането на ваши бази на българска територия", е въпросът на депутата.

Рийс не пропуска запитването и отговаря, че американски бази в България няма.

"За клаузите на споразумението за присъствието на американски въоръжени части на територията на Република България и използването на договорени обекти, бих ви посъветвала да погледнете Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ, което може лесно да се намери в интернет. На базата на това споразумение САЩ са инвестирали повече от 60 милиона долара в инфраструктура и ремонт на тези български съоръжения, което ще бъде от полза за българските въоръжени сили години наред в бъдеще. Тези инвестиции ще помогнат на България да изпълни своите задължения към НАТО като член и съюзник", гласи пълният ѝ отговор.

В отговор на друг въпрос Рийс коментира, че анализаторите, които твърдят, че САЩ имат интерес от "слаб" Европейски съюз, грешат.

"САЩ има полза от това ЕС да бъде силен и развиващ се в икономически аспект. Освен това, наше желание е да задълбочим и разширим партньорството си с ЕС, например посредством Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. САЩ и ЕС си партнират в разрешаването на някои от най-неотложните световни проблеми в области като сигурността и хуманитарната помощ и развитие. Относно Украйна, заедно с европейските си партньори САЩ безпрекословно подкрепят териториалната цялост и суверенитета на тази страна, както и дипломатическо разрешение на конфликта там и подобряване на икономическото състояние на страната", допълва посланикът.

Американката не избегна и обвиненията, че политиката на САЩ по света е довела до загуба на множество човешки животи.

"Американците, подобно на други народи, обичащи мира, полагат най-големи усилия да разрешават конфликтите по мирен начин посредством дипломацията. Понякога обаче е имало моменти, когато ние сме усещали, че заплахата срещу нашия народ и нашата нация са били толкова големи – например, заплахата за международния мир и сигурност от нацисткия режим – че си е заслужавало да влезем в битка срещу такава заплаха", пише тя.

"Помним бомбардировките на САЩ в България, не мислите, че е нелогично и нагло да издигате паметник на американските летци, при положение, че сте избивали мирно население, жени и деца, заслужавате ли паметник според вас", гласи въпрос от потребител на име Veneta Vasileva.

Отговорът на Рийс е, че, смъртта е реалност и трагедия по време на война.

"В началото на тази седмица, в САЩ празнувахме Деня на възпоменанието, на който отдаваме специална почит на загиналите американски военнослужещи. Уважаваме желанието на всяка страна да почита своите загинали по време на война, било то с церемонии или паметници, по подходящия начин", обяснява още дипломатът.

Отговорът ѝ е контриран от запитване, какво мисли за изграждането на мемориал в Пърл Харбър на загиналите японски пилоти, участвали в бомбардироивката му, Рийс отговаря по абсолютно същия начин, по който и за американските летци в София.

Тя потвърждава, че България продължава да "не отговаря на изискванията на програмата за безвизово пътуване" в САЩ, но уточнява, че всяко лято 7000 студенти от български университети пътуват до САЩ по програмата за работа и пътуване.

Всички отговори на дипломата може да видите тук:

От днес до петък, посланик Марси Б. Рийс ще отговаря на вашите въпроси на Фейсбук страницата на Посолството на САЩ. Ако ...

Posted by U.S. Embassy Sofia on 20 май 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!