Половината българи скептични към кабинета „Борисов 2“

OFFNews 17 юни 2015 в 15:27 5833 13

Половината българи са скептични към кабинета на Бойко Борисов. 25% от гражданите пък са на мнение, че правителството вдъхва доверие, а още толкова нямат мнение по въпроса. Това сочат резултатите от изследване на Агенция „Медиана“.

Проучването е национално представително и е проведено между 12 и 15 юни 2015 г., като в него са участвали 1004 пълнолетни граждани.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 23,3%, за БСП - 18,7%, за ДПС - 8,9%, за Патриотичния фронт - 5%, за „Атака” - 4,3%, за Реформаторския блок - 4%, за АБВ – 2,8%. 30,7% не биха гласували, а 1% биха гласували за друга партия, става ясно от изследването.

Нито ГЕРБ, нито БСП бележат значителна разлика в сравнение с предишни изследвания, обясняват от „Медиана“, като уточняват, че избирателите и на двете партии са се увеличили малко през последното тримесечие.

Средната оценка на управлението се покачва леко до „Среден“, но продължава да е ниска.

На въпрос за подготвяните от правителството реформи, едва 22 на сто от анкетираните посочват, че очакват реформите да донесат позитивни промени.

60% от участниците в проучването пък са категорични, че промените или ще са за вреда на хората, или няма да доведат до положителна промяна.

Критично настроени са българите и по отношение на външната политика на страната. 66% от анкетираните определят външната ни политика като „подчиняване на чужди политически и икономически интереси“.

Изследването на „Медиана“ засяга и предложения от президента референдум за изборни промени.

24% от анкетираните не са чували за референдум, а 57% от участниците пък не знаят за какво ще е референдумът.

Според „Медиана“ желаещите да участват в референдума са по-малко от тези, които ще гласуват на местните избори и реално референдумът ще се проведе благодарение на изборите, вместо, както се очаква, да повиши избирателната активност.

Ако референдумът все пак се проведе, вероятно резултатите от него ще са твърде противоречиви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!