Политическите реакции след речта на Радев и демонстративното напускане на ГЕРБ-СДС

Йорданка Веселинова Последна промяна на 19 януари 2022 в 13:43 1421 0

Снимка parliament.bg

Политиците дадоха разнопосочни оценки за встъпителната реч на Румен Радев и последвалото демонстративно напускане на залата от страна на депутатите от ГЕРБ-СДС

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов видя в речта на Радев инициатива за исканата от правителството конституционна реформа.

"Президентът извади пред скоби като първа тема необходимостта от реформа на прокуратурата и именно конституционната реформа", коментира той.

Иванов определи поведението на ГЕРБ-СДС като "малко излишна проява на нерви". 

"Напускането на зала, отказът да се чуе дори какво мисли голяма част от обществото за тяхното наследство, не е път напред със сигурност", отбеляза той.

Председателят на правната комисия и депутат от "Продължаваме промяната" Милен Матеев определи речта на Радев като изчерпателна. Той приветства президента за това, че винаги е спазвал Конституцията и разделението на властите. 

"Крайна форма на неуважение към президентската институция" - с тези думи той коментира напускането на депутатите от ГЕРБ-СДС.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи Румен Радев като "президентът на правителството". Той заяви, че ще подкрепи конституционната реформа, подкрепена и от президента, но само ако в нея е заложено провеждането на референдуми.

Костадинов отказа да коментира поведението на колегите си от ГЕРБ, но заяви, че може би това не е най-правилният начин.

"Това си е тяхно решение в крайна сметка", лаконично отбеляза той.

Костадинов, чиито депутати отказаха да станат на крака, когато звучеше европейският химн, заяви, че е обидно в сградата символ на българския парламентаризъм да звучат "детски песнички" (химнът бе в изпълнение на детски хор - б.р.). Той видя и проблем в издигането на европейския флаг, който бил "знаме на браншова организация".

Александър Симов от БСП даде висока оценка на речта на Радев, която по думите му е била визионерска. Той смята, че заявката на президента за втори мандат е много силна.

"Смятам, че речта на президента Румен Радев е една от най-силните речи, произнасяни в този парламент в последните няколко години. Това беше визионерска реч, в която бяха набелязани всички парещи проблеми на България."

Симов заяви, че депутатите от ГЕРБ-СДС "отказаха да бъдат част от тази реалност, отказаха да бъдат част от променената политическа обстановка".

По-рано днес Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че в речта си Радев е показал, че не може да изпълни конституционната си функция да бъде обединител на нацията и цялата парламентарна група напусна пленарната зала.

ДПС и "Има такъв народ" отказаха да коментират речта на президента. Вместо това рано сутринта двете партии внесоха законопроекти в НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови