ИТН иска промени в Закона за личната помощ

Йорданка Веселинова 19 януари 2022 в 12:37 1094 0

ИТН внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ, съобщи в кулоарите на НС депутатът Станислав Балабанов.

Той заяви, че е крайно време да се изпълнят исканията на майките на децата с увреждания, чиито палатки повече от две години стоят в Триъгълника на властта. 

В законопроекта освен редица редакционни промени е заложено хората с увреждания сами да избират личните си асистенти. Предвижда се още часовете, в които те получават лична помощ, да бъдат съобразени с индивидуалните им нужди, като времетраенето да не се ограничава до един стандартен работен ден от 8 часа. За да се случи това, е предвидена категоризация - заложени са четири степени на потребност от такива услуги. 

Лицата, които имат нужда от целодневна помощ, ще имат право на асистент, който ще може да работи до 12 часа в делничен ден и до 8 часа през почивните дни. Това означава, че личните асистенти ще могат да работят по най-много 336 часа месечно.

Възнаграждението на асистентите се определя на база на коефициента от 1,4 от минималната часова работна заплата в страната, допълнително трудово възнаграждение или от социалноосигурителните и здравноосигурителните вноски, ако лицето не се осигурява.

Тези детайли обаче не станаха ясни от изявлението на Балабанов, който в речта си заложи на мотивите, а не и на реалните предложения. Освен това по традиция от ИТН отказаха да отговарят и на уточняващи журналистически въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови