По-широк достъп до социални помощи от 1 юни, еднократната се увеличава от 375 на 1512 лв.

Помощи ще се вземат и 3 месеца след започване на работа

Мая Младенова 11 май 2023 в 13:47 4688 1

Лазар Лазаров

Снимка БГНЕС

Лазар Лазаров

Министерският съвет прие днес промени в социалното законодателство, с които завършва реформата на социалното подпомагане, залегнала в Плана за възстановяване и устойчивост. Целта е по-висока степен на социална закрила.

Това съобщи на брифинг служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

Много от промените бяха предложение от служебния кабинет и гласувани от предишния парламент, припомни министърът.

ЕС изисква за основа на социалното подпомагане да бъде взета линията на бедността - за тази година тя е 504 лева. Тъй като огромен брой българи попадат под нея, МТСП имаше нелеката задача да синхронизира европейските норми с капацитета на социалната система.

В крайна сметка увеличенията, приети с промените в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, не са драстични, но леко разширяват кръга на хората, които ще имат достъп до системата, като в същото време се облекчават изискванията и процесът на кандидатстване.

Отсега нататък границата на бедността ще бъде основа за определяне на правото и на размерите на социалните помощи. Освен това се създава механизъм за редовна актуализация на социалните помощи.

Някои от новите моменти предвиждат:

Намаляване на срока за задължителна непрекъсната регистрация в бюрата по труда - на 3 вместо 6 месеца при кандидатстване за помощи;

Намаляване на изискването за количеството на обществено полезния труд - от 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечно;

Намаляване на срока за отказ за полагане на обществено полезен труд - ще се гледат последните 3 години вместо последните 5.

Облекчава се изискването кандидатстващите да не са продали имот и друго имущество - ще се гледат последните 2 години. Има и корекция в стойността на продаден имот;

Ако кандидатстващите имат деца, които не посещават редовно училище или нямат задължителни ваксини, или децата са над 16 г. и не са регистрирани в Бюро по труда, социални помощи ще могат да се ползват, но в намален размер. Досега това не беше възможно;

Нови помощи

Предвижда се месечна целева помощ за младежи на 18 години, които сега излизат от институции.

Ако лице, което е получавало социални помощи, започне работа, помощта ще се получава още три месеца - за да има плавен преход.

Промяна има в размера на еднократната помощ за инцидентно възникнали нужди - сега тя е до 5-кратния размер на гарантирания минимален доход (75 лв.), т.е. до 375 лева. С промените еднократната помощ става до 3-кратния размер на официалната линия на бедност за тази година - т.г. ще е до 1512 лева. Еднократна помощ се отпуска при непредвидени обстоятелства и възникнали вследствие на това здравословни, образователни или други нужди - като например лични разходи по време на лечение в чужбина или разход за лични документи при невъзможност лицето да покрие сумата.

"Ще бъде разширен обхватът на лицата, които биват подпомагани. До този момент това са около 35 000 души средно месечно. С увеличението ще станат около 45 810 души, което е съществен ръст само за тази година", допълни Лазар Лазаров.

Гражданите ще могат да избират в коя социална служба да подават заявление, а не задължително по местоживеене. Може да се кандидатства и по електронен път.

Определени са целевите групи, които ще бъдат обект на подпомагане - като се взема предвид и семейното и здравословно състояние. 

Промените влизат в сила от 1 юни 2023.

Приети са и изменения в Закона за насърчаване на заетостта - за насърчителни мерки за работодатели да наемат лица от неравнопоставени групи.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

11.05 2023 в 14:12

Ама нали според министъра на финансите Киро и Асен са продънили бюджета и са фалирали държавата, как така я увеличавате тая помощ четири пъти?