Плевнелиев: Великобритания върви към изолация, историята ще съди Камерън

Елица Мартинова 22 декември 2013 в 09:35 2927 1

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев се включи в дебата за опасенията от имигрантска вълна, който е сред основните теми на Острова. В интервю заObserver Плевнелиев директно атакува решенията и изказванията на британския премиер Дейвид Камерън.

Президентът призова Великобритания да уважава историята си на велика световна сила, която винаги е съумявала да интегрира чужденците.

„Да изолираш Великобритания и да разрушиш репутацията й – това не е правилният начин да се пише история“, казва в директно обвинение към Камерън Росен Плевнелиев.

Според държавния глава премиерът Дейвид Камерън насърчава националистическите партии в страната, които умишлено си играят със страховете на хората. Президентът е категоричен, че прогнозите в общественото пространство на Острова, които предвиждат масова бежанска вълна, не са истина.

Британското издание припомн, че през последните седмици британското правителство предприе редица промени в социалната си система, за да „даде отпор“ на очаквания миграционен натиск. Управляващите дори замразиха отпускането на студентски заеми за българи и румънци. В петък премиерът Камерън заплаши да наложи вето върху преговорите с новите страни-членки, ако Великобритания не получи правото да се разпорежда автономно с границите си.

В интервютo пред Observer Росен Плевнелиев коментира, че мерките, които са предприели управляващите на Острова, не са адекватни в дългосрочен план.

„Разбира се, Великобритания ще планира и вземе решенията си. Някои от тях може да са правилни, а други – грешни. Някои от тях са смели, а някои от тях са, бих казал, не са ориентирани към бъдещето“, посочва Плевнелиев.

Държавният глава изразява опасения, че Дейвид Камерън се ръководи от последните социологически проучвания, които показват скок в рейтинга на националиста Найджъл Фарадж. Плевнелиев намеква, че британският премиер насърчава Фарадж, защото мисли за интересите на Консервативната партия, но не и на цяла Великобритания.

Плевнелиев дори изразява опасение за съдбата на българите, които вече са на Острова.

„Можем да бъдем сигурни, че това, което беше направено през 20-и век – тези старомодни политики на изграждане на стени и железни завеси, ще останат в 20 век. А ние трябва да се учим от грешките на този век и да разберем, че всяка една страна, без значение дали България или Великобритания, е слаба, когато е в изолация. 21-и век не е време за изграждане на стени не, а напротив – за разрушаването им и свързването на хора, култури, икономики и индустрии“, посочва Плевнелиев и допълва: „Разбира се, г-н Камерън трябва да отговаря за дневния ред на британската политика. Но той никога не трябва да забравя, че един политик е влиза в историята не чрез ежедневните си работи. Политикът остава в историята с едно, максимум две изречения. Преценката за тях идва след години, вероятно от следващите поколения. Премиерите и президентите трябва да взимат ежедневни решения, но никога да не забравят дългосрочните приоритети и ценности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови