Плевнелиев: Рецептата е реформи, смирение и много работа

OFFNews 14 октомври 2014 в 10:53 5911 16

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българската общност в Женева

Снимка president.bg

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българската общност в Женева.

Надявам се да има стабилно правителство и партиите в него да се разберат не кой да заеме един или друг пост, а какво важно и смислено да бъде свършено за страната. Рецептата за успех на България днес е реформи, смирение и много работа. Политиците трябва да обещаят пет неща и да ги изпълнят, защото това създава доверие.

Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред българската общност в Женева политическата ситуация в България след изборите. 

Държавният глава посочи, че се надява подадената от гражданите ръка да бъде поета от политическия елит и заедно да се работи за повече демокрация, за по-прозрачни и по-ефективно работещи държавни институции, съобщават от прессекретариата на президента.

"Надявам се оттук нататък да виждаме много повече смисъл и много по-малко партизански подход, агресия и противопоставяне. Нямаме нужда от повече месии, трябва да работим за силни институции, които са способни да генерират еднакви правила за всички", коментира още Росен Плевнелиев.

В Швейцария има повече от 5000 българи, като общността е съсредоточена най-вече в кантоните Цюрих, Женева и Берн. Тенденцията през последните три години показва двойно увеличение на сънародниците ни, които дългосрочно са се установили в Швейцария. По-голямата част от българите са високо квалифицирани и работят в международни организации, банковия сектор, в сферата на компютърните технологии и на медицинските услуги.

Президентът посочи, че българите в Швейцария са най-добрите посланици на страната ни, тъй като с техните умения и труд, всеки ден работят за утвърждаване името на България. "Истината е че България е една много красива държава, с огромен потенциал, но не успяваме достатъчно добре да го разгърнем. На прав път сме, но можем и повече и по-бързо, можем и да сме по-ефективни", коментира още държавният глава пред българите в Женева.

По време на продължилата близо два часа среща сънародниците ни се интересуваха от това кога българите зад граница ще имат свое представителство в Народното събрание, кога ще могат да гласуват по електронен път, кога съдебната система ще заработи ефективно, както и кога ще бъде готов тунелът под Шипка.

Президентът пожела на събралите се над 150 души, където и да са по света един ден да могат да гласуват по електронен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!