Отбелязваме 1000 г. от смъртта на цар Самуил (програма)

OFFNews 06 октомври 2014 в 08:57 10908 1

Портрет на цар Самуил.
Портрет на цар Самуил.

Днес в цялата страна ще бъде отбелязана годишнината от смъртта на цар Самуил, съобщи БНР.

В София ще се проведат най-големите чествания, които са част от Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил (997-1014 г.). В тях ще се включат служебният министър-председател проф. Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев.

Програмата ще започне в 10 ч. в Големия салон в БАН, където премиерът ще приеме участниците и гостите на тридневната Международна научна конференция на тема „Европейският югоизток през втората половина на Х - началото на ХІ век. История и култура“.

В 11:30 часа ще бъде отслужена панихида от български и македонски духовници пред паметника на Незнайния войн.

От 14:30 часа слушателите, офицерите и академичният състав на Военната академия „Г.С. Раковски” ще поднесат цветя пред възпоменателната колона на цар Самуил.

В 17:30 часа в градинката пред църквата „Св. София – Премъдрост Божия” ще бъде положен основен камък на паметника на цар Самуил, който предстои да бъде издигнат на там. Ще бъде отслужен водосвет от протосингела на Софийската св. митрополия отец Ангел Ангелов.

Честванията продължават в 18:15 часа в храм-паметник „Свети Александър Невски“, където Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще се включи в отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил.

В Симитли, в храм „Рождество на Пресвета Богородица”, духовници ще отслужат Заупокойна Света Литургия в памет на цар Самуил.

В Солун се очаква президентът Плевнелиев и министърът на културата Мартин Иванов да положат венци пред костите и плащеницата на цар Самуил, съхранявани в Музея за византийска култура.

На 9 октомври в Петрич ще бъде сложен краят на честванията. От 18:00 часа в Националния парк-музей „Самуилова крепост” ще бъде изпълнено представлението „Неослепена памет”. След това пред премиера и президента ще бъде наблюдават тържествената проверка-заря в памет на цар Самуил. 

Съпътстващата програма в последната седмица на националната кампания предвижда още редица събития в памет на делото на предпоследния владетел на Първата българска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови