Quantcast

Плевнелиев: ЕС не е „голям брат“, който дава просперитет

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2013 в 15:58 3273 14

Президентът Росен Плевнелиев пред DiGi24
Президентът Росен Плевнелиев пред DiGi24

 

Европейският съюз не е „голям брат“, който ви дава развитие, пари, магистрали. ЕС е платформа за Букурещ, за София и за всички други столици, която помага за реализацията на нашите приоритети, на основата на споделени ценности. Затова България трябва да продължи да работи по въпросите на корупцията, олигархията, както и по някои проблеми на демокрацията, сред които недостатъчно ефективната съдебна система и недостатъчно прозрачните институции. 

Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за румънската телевизия DiGi24.  

Според държавния глава развитието и просперитетът не идват безплатно, за тях трябва да се работи усърдно.

„Моят подход като държавен глава е различен – не политизирам прекомерно тези проблеми и не ги крия, а ги посочвам. Ако искате да си решите проблемите, трябва да ги познавате, да имате план и да произвеждате резултати. Ако очаквате, че някой друг ще ви даде пари и просперитет, тогава никога няма да припознаете успехите си – никога няма да обикнете демокрация, която ви е дадена наготово“, казва Росен Плевнелиев.

Президентът отново коментира гражданското недоволство у нас през тази година, като посочва, че е много важно протестиращите да бъдат чути, защото имат какво да кажат. „Политиците служим на хората, затова трябва да ги чуваме и това е, което правя като президент. Истински вярвам, че протестите, които имаме в България, ще подсилят нашата демокрация и политиците вече се променят. В 21 век няма нищо, което може да бъде скрито от гражданското общество – хората вече знаят всичко, затова по-добре е да бъдете честни и да спазвате обещанията си“, посочва държавният глава.

Пред DiGi24 Росен Плевнелиев оценява като много позитивни перспективите на регионалното сътрудничество между България и Румъния. „България и Румъния работят заедно и са добри приятели и съседи. Сега сме в много важна фаза на развитие, в която трябва да имаме общи приоритети и проекти – имаме нужда от план, от изпълнение и от резултати за хората“. „Добър оптимист съм, че ще се случат проекти като трети мост на Дунав при Силистра-Кълъраш“, казва още президентът. Според него обаче реализацията на такива проекти, не трябва да бъде оставена единствено на кметовете от двете страни на Дунав. „Политиците трябва да постигнат напредък по регионалните приоритети и този мост е особено важен, когато имаме граница от 470 километра“, подчертава Росен Плевнелиев.

Запитан има ли „Студена война“ между Русия и Европейския съюз, във връзка с интеграцията на страните от Източното партньорство на ЕС, президентът припомня безусловната подкрепа на България за Украйна, Молдова, Армения и Грузия по пътя на европейската им интеграция. По думите му, свидетели сме на исторически момент, в който ЕС не трябва да се проваля в усилията си да даде широка перспектива за тези страни, тъй като това би поставило под въпрос самия европейски проект.

„Истински вярвам, че дългосрочно в основата на отношенията между ЕС и Русия е сътрудничеството от взаимен интерес“, казва президентът. Според него обаче, след пет години на криза Европейският съюз трябва да подсили собствените си планове за бъдещето, да покаже своя силен ангажимент и ясен подход спрямо страните от Източното партньорство. „Но също така е необходима и принципна позиция в отношенията с Русия - да, готови сме да си сътрудничим, но без да се подлагаме на натиск, а да работим добре заедно“, категоричен е Росен Плевнелиев.

Пред румънската телевизия държавният глава коментира още необходимостта да продължи изпълнението на мерките за подобряване на бизнес средата в България, особено чрез изграждане на електронното правителство, както и енергийната независимост и диверсификацията на енергоизточниците, като една от предпоставките за икономически растеж на страните от целия регион.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2013 в 00:29

А ти с какво допринсяш за развитието.Ако прави дюнери - си ги завивай мълчи и стга си ръсил тъпи клишета.

01.12 2013 в 22:13

"Европейският съюз не е „голям брат“, който ви дава развитие, пари, магистрали."

Абсолютно коректно.

Но българският народ, поробен от комунизмът не е свикнал на работа.

Седи и си чеше гъза 8 часа в някой офис и си прибира заплатката и после се чудим защо живеем в мизерия. И чака месията да дойде и да ни оправи живота - еми нЕма да стане.

Когато се изчисти поколението, което е свикнало да НЕ работи и да чака на готово - тогава имаме шанс за развитие. :/

01.12 2013 в 19:35

Айде на контрапротеста или както там се казва за по 15 лева

01.12 2013 в 19:23

Чехльо Офшорлийски първо да обясни защо след влизането на България в ЕС и НАТО нашата страна изпъдна на последно място като най-бедната страна в Европа, докато преди това беше три позиции по-напред (пред Румъния и Албания, които вече обаче ни задминаха). Пък и да даде разяснения малко повече за имущественото си състояние, и да отговори на повдиганите в медиите съмнения по негов адрес. Не че особено се интересувам какво ще каже де.

01.12 2013 в 17:39

Академик Георги Марков: Плевнелиев е закъснял антикомунист, непознаващ историята.

01.12 2013 в 17:33

Малее, ма той Плевньо наистина излезе обединител на нацията !!! За пръв път всички коментари са единодушни!!!
Евалата момци, и аз съм с вас.

01.12 2013 в 17:27

Леле мале, к'о е туй нещо,
дето мяза на онуй нещо?!
Рейтинг има - Бойко не е,
брада има - момче не е,
звезди брои - Алена не е,
с тънко гласче - гайда не е,
плевня има - овчар не е,
леле мале, к'о е туй нещо?!

Леле мале, к'о е туй нещо,
дето мяза на онуй нещо?!
Пътя строи - багер не е,
има кинти - банка не е,
нежно мяука - котка не е,
Бойко люби - жена не е,
мъжкар не е, вицето е,
леле мале, к'о е туй нещо?!

Леле мале, Роско е туй,
кой го искà - халал да му й!
Леле мале, Роско е туй,
кой го избра - халал да му й!

http://youtu.be/MEs_wASU_yY

01.12 2013 в 17:24

Да знаеш само каква реч са му написали за ЧНГ!
Сега са пратени 5 екипа да снимат у Исландия, Хималаите, Андите, Сахалин и КалАфорния. Подготвя се истински блок-бастър, който ще разбие януарските класации!
:D

01.12 2013 в 17:21

Наслушахме се на мъдри мисли и поуки от Президента. Някой от тях както в това интервю за румънската телевизия ни идват в по-вече. Май е време да замълчи, а най-добре да си върви.

01.12 2013 в 17:11

„Добър оптимист съм, че ще се случат проекти като трети мост на Дунав при Силистра-Кълъраш“

Това на какъв език е? Някакъв мост да се "случи"?!? Щото на български категорично не е :)