Пленумът на БСП избира водач на евролистата: Ще се откаже ли Елена в полза на Станишев

Лидерът на ПЕС с най-много номинации за водач в София, след него са Йончева и Румен Гечев

OFFNews 17 март 2019 в 07:59 2859 0

Снимка Архив

БСП решава днес кой ще води дружината за евровота на Национален съвет. Номинирани за водачи от най-голямата структура на партията в София са Сергей Станишев, Елена Йончева и Румен Гечев. 

Деница Златева и Момчил Неков са сред посочените от много организации на столичните социалисти за включване в евролистата. 

Аз и Елена имаме най-много номинации от всички останали, каза вчера Станишев, като потвърди информацията, че него са посочила в 85% от местните структура на БСП. 

Според неофициална информация Елена Йончева не иска да става водач на листата на БСП за изборите за ЕП на 26 май, а инициативата за поставянето й начело е на лидера Корнелия Нинова.

Ако някой мисли, че ще ни сблъска с Елена – няма да му се получи, ние сме приятели, коментира Станишев. Смятам, че Сергей Станишев трябва да води листата, но това не зависи от мен, заяви Йончева още в началото на февруари. 

Според социалисти не е изключено Йончева да се откаже в полза на Станишев и в крайна сметка да изгрее звездата на Деница Златева като № 1 в евролистата на БСП. Зам.-председателката на партията ще е втора, ако Йончева е първа, а Станишев може да остане трети, обясняват членове на партийното ръководство. Ако Станишев поведе листата, противно на искането на лидера, нещата в партията стават непредсказуеми, обясняват от "Позитано" 20. 

Нинова се мотивира с факта, че като надпартиен кандидат Елена Йончева ще привлече гласове извън твърдото ядро на БСП и ще осигури по-голяма победа на партията. Привържениците на Станишев пък са категорични, че като лидер на ПЕС той е най-високо издигналата си личност сред българските социалисти и би било абсурдно да не е водач на листата за европейския парламент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови