Петков: Няма договорка ветото за Северна Македония да падне до юни

"За мен като Кирил Петков, не като премиер, военната помощ е правилна"

OFFNews Последна промяна на 23 април 2022 в 12:51 3181 2

Снимка Европейски съвет

Кирил Петков

"За мен като Кирил Петков, не като премиер, военната помощ (за Украйна - б.р.) е правилна", коментира в интервю за Нова телевизия министър-председателят. Той добави, че неговата задача като премиер обаче не "е да се правя на най-смелия". Затова кани коалиционните партньори да отидат в Киев и да вземат информирано решение за предоставянето на военна помощ за Украйна, вместо да чертаят червени линии.

Петков визира ултиматума на БСП, че ще напуснат коалицията, ако изпратим оръжие, както и твърдата позиция на "Демократична България" за предоставяне на военна помощ.

"Аз разбирам и двамата ми коалиционни партньори, но ние трябва да стигнем до обща позиция", каза Петков. Той призова и БСП, и ДБ и ИТН да не мислят партийно, а държавнически по време на война.

„Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност”, заяви още Петков.

БНБ

„Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. За БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

Той коментира и споровете по темата за парите за пътищата. „Ако ги бяхме раздали със затворени очи на 8 фирми тези 1,1 милиарда, щяхме да повторим на ГЕРБ начина за разплащане и пак щяхме да имаме 3000 дупки по пътищата”, заяви Петков. Сега обаче се стигнало до разумно решение. „Някой път в конфликта се раждат решения”, коментира премиерът.

Парите за пътища според него не са станали заложник на решението за БНБ. „За мен главният банкер на България трябва да е с най-високата репутация, която може да бъде. Тук не става въпрос за сделки. Имаме задължение да намери най-добрия банкер, около който всички да се обединим, да направим най-добрите пътища, да го направим по най-прозрачният начин. Нашата работа като държавни служители в момента е даване, даване, даване”, каза премиерът.

Той оцени Каримански като много добър банкер, който би бил много добър за Световната банка. „За централния банкер на България критерият трябва да бъде още по-висок и цялата коалиция да се обедини около него”, каза премиерът.

Северна Македония

По темата „Северна Македония” Петков отрече да е договаряно падането на ветото на България до юни. Премиерът, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там.

„Нищо няма да се направи, без да има гласуване в парламента и широк обществен дебат”, каза Петков.

„Дебатът трябва да е истински. Ако пак развяваме лозунги, без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна страна още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС. През 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа. Този глас вече е даден. Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на Северна Македония към ЕС, след това да наложим вето за 2 години. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС”, каза Петков.

„Ако правата на българите с промяната на Конституцията е гарантирана от ЕС, с други думи промяната да бъде част от пакета мерки, които са вкарани в Договора на Република Северна Македония и е задължение за тях да променят Конституцията по пътя за Европа, това вече е една стъпка напред“, каза премиерът. Според него ние трябва да преместим ветото, а не да го вдигнем.

„Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас “, каза министър-председателят.

„Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е постлан с изисквания и задължения, ясно рамкирани и по този начин да използваме цяла Европа да гарантира прогреса, който ние искаме като българи“, обясни премиерът.

„Ако искаме промяна на Конституцията сега, това е много трудно. Ако кажем: „ Добре, тръгвайте по пътя, вдигаме ветото. Но първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е променена", тогава те вече не трябва да сменят Конституцията, защото България иска, а защото това е техният договор с ЕС, който определя пътя на РСМ като страна-членка“, обясни Петков.

„Ние трябва да го поискаме, ние трябва да го вкараме в договора. Не трябва да чакаме някой да ни свърши работата. Най-глупавото нещо, което бихме направили сега, е против българския интерес да се запънем. Да искаме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди вдигането на ветото. Тогава националистите ще вземат управлението там и тогава шансовете ни ще са нулеви. Сега имаме нормално правителство там и то е готово да поеме ангажиментите си през европейска договор“, каза Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови