Петков като Нинова: Няма да изпращаме оръжия на Украйна

Йорданка Веселинова 07 юни 2022 в 10:45 2681 4

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Зара Русева

В началото на май, непосредствено преди гласуването в НС, премиерът обяви, България ще изпрати на Украйна това, което се поиска. Тогава Киев настоя само да ремонтираме военна техника

"Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание. Ще се придържаме към него... Ще направим това, което сме обещали", заяви премиерът Кирил Петков от Садово, където се срещна с пострадалите от градушките земеделски производители.

От това му изказване става ясно, че коалицията няма да ревизира решението за военно-техническа помощ.

Петков обаче съобщи, че в момента идва първата техника за ремонт. По думите му това, което България е направила до момента за Украйна, е достатъчно.

"Не смятам, че трябва тази тема да я отваряме на всеки две седмици", твърди той.

В началото на май, непосредствено преди гласуването в НС, премиерът обяви, България ще изпрати на Украйна това, което се поиска. Тогава Киев настоя само да ремонтираме военна техника. При вече постъпило конкретно искане обаче Петков не променя позицията си, оставяйки страната единствената в ЕС, заедно с Унгария, която не изпраща оръжия на нападнатата страна.

Изказването му е по повод новината, че украинският посланик у нас е изпратил нота до външно министерство, в която се иска военна помощ и изпращане на старо съветско въоръжение. Първата политическа реакция вчера дойде от БСП. Корнелия Нинова обяви, че НС е решило София да не изпраща оръжия. Същата теза защити и Благовест Белев (ПП) - зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана. Станислав Балабанов от ИТН пък коментира, че решението трябва да се вземе от коалицията, докато Ивайло Мирчев от ДБ определи искането на Украйна като възможност за модернизация на българската армия. (Редица държави изпратиха на Украйна стара съветска техника, а в замяна получиха съвременна американска - б.а.)

Няма натиск за вдигане на ветото върху членството в ЕС на Северна Македония

Премиерът коментира и казуса с отношенията между София и Скопие. По думите му върху България няма дипломатически натиск по отношение на Северна Македония. 

"Това, което се опитваме да направим в момента, е да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят. Въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да е било."

Помощите за земеделците

Петков съобщи, че правителството ще възстанови средствата на хората, чиято продукция е и частично унищожена. (Досега право на помощ имаха само тези, чиято продукция е напълно унищожена - б.а.) До днес, когато изтича крайният срок,  са подадени 39 заявления. Очаква се сумите да бъдат преведени в рамките на месец. 

По отношение на доставките на газ министър-председателят обясни, че вторият танкер от САЩ ще дойде на 23 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

07.06 2022 в 12:03

Трябва да изпратим поисканото оръжие.

2910

2

ivenco

07.06 2022 в 11:18

За пушките е ясно че нищо няма да стане.Ама каза ли на земеделците,че е добре да дадат някой лев за застраховки,а не да им се дават от общите пари,защото нямат за 5 пари акъл. ;)

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков