Перничани поискаха на протест оставките на още министри заради екокризата

Ирина Евгениева Последна промяна на 25 януари 2020 в 14:34 3400 0

1/1

Снимка Ирина Евгениева

Карикатура на регионалния министър Петя Аврамова носена на протеста.

Над сто жители на Перник и подкрепящи ги от други градове излязоха на протест в центъра на София срещу горенето на боклуци и водната криза. Протестът поиска оставките на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова и нейният заместник Николай Нанков. Протестиращи искаха и оставката на целия кабинет "Борисов 3".

Шествието започна от площад "Княз Александър I" и се отправи към Министерския съвет.

Те бяха подкрепени и от други градове на страната. Някои от протестиращите бяха облечени с жълти жилетки. 

Множеството скандираше "Оставка", "Мафия" и "Смяна на системата".

Снимка: Ирина Евгениева

Плакатите бяха с надписи: "Докога ще ни мъчите, искаме вода ", "Имаме закони-нямаме вода", "България смяна на системата", "Чистият въздух-наше право! Ваше задължение". 

Организаторите на протеста начело с Камелия Радева заявиха, че днес е трябвало да се проведе традиционният международен фестивал "Сурва", който заради водната криза беше отменен. По тази причина маскираните символично избраха да отчетат фестивала с демонстрация под прозорците на правителството.

Камелия Радева от инициативния комитет "Спаси Перник" заяви, че причината за протеста е искането на отговори къде е отишла водата на града и допълни, че перничани вече 60 дни са на воден режим и 35 дни в бедствено положение, а въпросите са повече отколкото отговори.

„На този ден перничани трябваше да посрещат своите приятели и гости от света, но радостта им бе отнета от причиненото безводие, довело до хуманитарна криза. Вода и въздух са ключовите думи, които ни обединяват. Искаме истината за източването на цял един язовир“.

Радева подчерта, че са на жълтите павета, защото премиерът Борисов не е пожелал среща с гражданите на града. 

Снимка: Ирина Евгениева

"Сурва" пред Министерски съвет

"На този ден перничани трябваше да посрещат своите приятели и гости от света, но радостта им бе отнета от причиненото безводие, довело до хуманитарна криза. Вода и въздух са ключовите думи, които ни обединяват. Искаме истината за източването на цял един язовир.", добави Радева. 

Тя допълни, че в рамките на два месеца няма актове за поетата отговорност и адекватно поведение от страна на институциите в условията на невиждана и нечувана криза в страна от ЕС и причинена от човешки фактор. 

Само Нено ли е виновен?

Радева прочете декларация пред протестиращите и посочи, че под засилен обществен натиск е извършена показна акция на Прокуратурата, МВР и ДАНС, която доведе до оставка, арест и завеждане под стража на министър Нено Димов не се изчерпва кръга на отговорните лица и  се настоява за оставките на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, заместник - министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, заместник - министъра на околната среда и водите Красимир Живков, директора на басейнова дирекция Благоевград Радослав Георгиев. 

Малкото миришеща вода достигаща до нас е все по-миришеща на хлор - различна на цвят и с много утайка, абсолютно непригодна за нормален бит и живот, режимът не се спазва заради зачестилите аварии и слабото налягане за високите части на селищата, сметките за вода са нереални и по-високи, допълни тя.  

Бобов дол - срещу боклука

Перничани бяха подкрепени и от жителите на Бобов дол и съседните села, като настояваха за спиране на горенето на отпадъци в ТЕЦ-а.

Преди дни беше отнето разрешителното за горене на отпадъци, но хората не вярват, че това ще спре и настояват изгарянето на боклуци да се преустанови завинаги, защото се притесняват за здравето на тях и на децата си.