Намаляват таксите в частните пенсионни фондове

Симона Костадинова 16 юли 2015 в 10:48 2494 1

Снимка БГНЕС

Таксите, които частните пенсионни фондове събират от вложителите си, ще бъдат намалени. 

Това предвиждат промените, които временната комисия за частните пенсионни фондове е включила между първо и второ четене в законопоекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

"Тези изменения са свързани с промените, които готви правителството, и е логично да бъдат гледани в пакет с общи аргументи. Затова решихме да ги внесем между първо и второ четене, а не отделно", обясни депутатът от БСП Корнелия Нинова, председател на комисията.

Досега пенсионните фондове събираха две такси. Едната е от 5% върху всяка вноска, а другата е инвестиционна и е 1%. Предложението на временната комисия е първата да се намалява постепенно през следващите години и до 2019 година да стане 3,75%. Втората такса също ще пада плавно, като трябва да достигне до 0,75%.

Отпада и таксата от 20 лева, която се плащаше при прехвърляне на партида от един пенсионен фонд в друг.

Предвижда се 4 пъти в годината пенсионните фондове да обявяват доходността си. Сега това се случва веднъж годишно. Целта е хората да са по-информирани какво се случва с парите им. Информацията ще се оповестява на сайтовете на фондовете.

Ще се разшири и понятието за свързани лица, за да може да се затегне контролът и да се ограничат възможностите за злоупотреби между фондовете и инвестиране в техни свързани фирми.

"Надяваме се, че щом проектът е подписан от представители на всички политически партии, той ще бъде подкрепен от всички и в зала", заяви Нинова.

Тя подчерта, че вторият стълб на пенсионното осигуряване - този за допълнителното задължително осигуряване в пенсионни фондове, трябва да се запази и няма нужда от промени в това отношение. "Този модел на пенсионната система е добър и ние сме зад запазването му", каза Нинова от името на временната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови