Павлова отговори чрез медиите на афектираната Мариана Георгиева

OFFNews Последна промяна на 13 март 2015 в 15:49 8613 0

Лиляна Павлова отговори чрез съобщение до медиите на въпроса на депутатката от ДПС, близка до Лютви Местан, Мариана Георгиева часове, след като Георгиева предизвика скандал в парламента.

Георгиева излезе на трибуната, за да направи изявление от името на ДПС и да попита защо регионалният министър Павлова е забавила отговора на въпроса й за инвестициите в Сърница, където в неделя ще се проведат кметски избори. Председателят на парламента Цецка Цачева изключи микрофоните, възмутена, че изказването от името на ПГ на ДПС всъщност е предизборна агитация. Георгиева се разкрещя, след което Цачева бе наобиколена и от викащи депутати от ДПС пред трибуната. В крайна сметка шефката на парламента прекъсна заседанието, за да се успокоят страстите.

Сърница е най-новата община в България. Тя се отдели от Велинград от 1 януари 2015 г. На 15 март там ще се проведат местни избори, а кандидатите за кметския пост са четирима: на ДПС, ГЕРБ, Реформаторският блок и "Нова алтернатива".

Ето какво пише Министерството на регионалното развитие в отговор на Георгиева:

"Във връзка с направени по-рано днес изказвания, касаещи допуснатата в Програмата на правителството техническа грешка с броя на общините в България – 264, вместо 265 според влезлия в сила от 1 януари т.г. Указ, и обвиненията, че това ще ощети община Сърница, Министерството на регионалното развитие заявява, че това няма да я лиши от инвестиции за развитие на нейната инфраструктура и осигуряване на по-добри условия за живот на гражданите й.

Приетата през 2014 г. програма на правителството цели създаването на условия за стабилно развитие на всички общини в страната, без значение от техния размер или политическа принадлежност на управляващия ги кмет. Това гарантира, че жителите на включените в състава на община Сърница населени места ще получат равен достъп до социални, образователни, административни и друг тип услуги.

В изпълнение на тази задача Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира разработването на целенасочена инвестиционна програма за Северозапада, Родопите, Странджа планинските, полупланинските и граничните слабо развити райони. Този документ се разработва в изпълнение на Програмата на Правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г. и по-конкретно Приоритет 13.1. „Преодоляване на икономическата изостаналост на отделни райони в страната – целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Странджа, Родопите и други погранични, планински и полупланински слабо развити райони“. Поставената цел в областта на регионалната политика (Цел 1) е: „Повишаване на заетостта на населението и привличане на инвестиции в икономически изоставащите райони в страната“. Целта е те, както и всички други граждани на България, да имат нормални условия за живот.

Сърница, както и всички други общини, е потенциално допустим бенефициент по приоритетните оси за регионална образователна и социална инфраструктура, както и за регионален туризъм по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., които ще бъдат изпълнявани на цялата територия на страната. Това ще даде възможност на общината да подобри условията в тези сфери за хората от влизащите в състава й населени места.

Следва да се обърне внимание, че до 1 януари 2015 г. Сърница е влизала в състава на община Велинград. Макар и не самостоятелна административна единица, до тогава населеното място е разполагало със собствен бюджет за издръжка и финансиране на необходимите социални дейности.

Представената позиция е опит за политизиране на въпроса и манипулиране на населението на общината в условията на предстоящи частични местни избори там.

В програмния документ е допусната техническа грешка, която своевременно ще бъде отстранена. Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече е предприело необходимите стъпки, за да информира компетентните лица".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови