Първанов: Задкулисен властови център управлява държавата

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2014 в 13:56 1643 8

Създадохме АБВ, защото не сме съгласни с това някой, ей така, да може да реши, че се отказваме от идеи, за които сме се борили и в които сме убеждавали своите приятели.

Това заяви лидерът на движение АБВ Георги Първанов по време на среща с граждани от община Монтана, съобщиха от пресцентъра на движението. 

„Борихме се срещу упадъка, до който ГЕРБ докара България, срещу разсипването на икономиката, здравеопазването и политическите чистки. Работихме неуморно за промяна, за това икономиката да заработи, да започне да усвоява цялостно природния ресурс на България. Разработихме идеи, свързани с необходимите промени в социалния и здравен сектор така, че те да спрат да се преструктурират на парче и без дългосрочна визия. Искахме държавата най-накрая да почне да се грижи еднакво за всички свои граждани“, посочи още Първанов. Именно за това, обясни той, е абсолютно неразбираемо, защо управляващите в момента, които имат пълната власт и възможността да наложат необходимите промени за оздравяване на държавата, не осъществяват собствените си идеи и предизборни обещания. 

Пред обществеността в Монтана Първанов посочи и примери за тезата си. Сред тях са отстъплението на БСП от предизборното обещание да премахне плоския данък и замразяването на практика на проекта АЕЦ „Белене“, чиято реализация бе потвърдена и от първото демократично народно допитване. 

Според Георги Първанов причината за това отстъпление от предизборните обещания на левицата е липсата на категорично и прозрачно изготвено коалиционно споразумение, по което да се управлява държавата. Фактор на стабилност, чиято липса води след себа си безпринципни назначения, нереализирани политики и скандали, като този, който беляза вчерашното заседание на парламента, и едва не сложи край на дейността на 42-то Народно събрание. Георги Първанов е категоричен, че липсата на коалиционно споразумение се дължи на една единствена причина - има трети реален властови център, който управлява държавата и зад него прозира фигурата на Делян Пеевски. Затова една от основните цели на АБВ е изваждане на политиката на светло така, че хората да могат да видят начина, по който се вземат важните за управлението на държавата решения, обясни Първанов. 

Той каза, че трябва да бъде свален и градусът на политическото напрежение, който към момента е свел почти до нула диалога между различните партии. Държавата трябва да изведе и няколко основни приоритета, по които да се търсят дългосрочни и най-вече консенсусни решения така, че по тях да се работи, независимо кой е спечелил изборите и правото да управлява България.

Крайно време е държавата да започне да прави политика от долу на горе, като се вслуша в добрите предложения на обикновените хора, каза още Георги Първанов. Той отговори на въпроси свързани с стратегиите, които България трябва да приложи в сектор сигурност, образование и развитие на младежките политики. Той допълни, че страната ни трябва работи за възвръщане на и реномето на структурите, които отговарят за нейната сигурност, като армията и МВР. Те трябва да бъдат преструктурирани така, че да могат да изпълняват качествено своите задължения и да вдъхват респект, опирайки се само и единствено на закона. По отношение на здравната реформа Първанов заяви, че основната й цел трябва да бъде осигуряването на качествено и достъпно здравеопазване. Той смята обаче, че това може да премине и през някой болезнени, но необходими реформи, които трябва да бъдат извършени, само след предварителното постигане на обществен и политически консенсус. 

В заключение Георги Първанов коментира и младежките политики. Според него приоритетите в тази област трябва да бъдат определени след широко допитване, именно до младите и активни хора в страната. Една от възможните посоки, в които трябва да се работи, например, е стимулиране на бизнеса така, че да бъде осигурено първо работно място на голяма част от завършващите своето обучение младежи, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2014 в 05:29

Голямата болка на Първанов не е, че задкулисен властови център управлява държавата, а че той лично не е начело. Затова е целия цирк.

16.02 2014 в 18:13

Гоце я запей друг рефрен 'Нас червеното знаме роди ни...'
вместо да повтарш Герб това Герб онова.

Сменяй опорната точка

16.02 2014 в 16:29

AFчо, много ти е тънка разделителната граница на омразата...явно си влюбен до уши в Станишев?

16.02 2014 в 16:21

Поради небрежност съм пропуснал няколко думи: "единственият, който опазва България от предизборните обещания на бесепето", това исках да кажа.

16.02 2014 в 16:20

Как да му повярвам на Гоце?Стара болшевишка лисица е той............

16.02 2014 в 16:19

Преди време Иван Костов каза, че Ахмед Доган е на-голямото проклятие за България, и беше прав. Днес същият Иван Костов казва, че Доган е динственият, който опазва България, и пак е прав. Дотам се докарахме сами, поради бездънната тъпота на матреала, на който единствената му грижа е от кого по-напред да приеме единий светлий комунизим -- от Серговото бесепе, от Гоцевото абеве, или направо от заливащия се в сълзи и шампанско Дудук.

16.02 2014 в 16:17

До AF: Кръв пикаете от страх, задето АТАКА, заедно с ДПС дозаграбихте и доунищожикте България!

Сите от тройката сте,МЪРШИ !!!

Оставла,избори, лустрация на ДС!!!

16.02 2014 в 15:21

НИКОГА, АМА НИКОГА ВЕЧЕ В ВГ ОЗВЕРЯЛАТА ШАЙКА ГЕРБ,
НИКОГА, НИКОГА ВЕЧЕ БАНКЯНСКО-ПЕРНИШКАТА МАФИЯ начело с Баце Мутрафона и Гоце Параванка от Сирищник!
Известният в борбата срещу комунистите български полицай Никола Гешев казва: „Ще унищожа кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите – да видите как се управлява с кундурджии.“
Този номер си го скроиха бугарите от много селяндурщина и много тъпотия – туриха да ги управлява Боко Банкянски Мутрафона, Цвъко Простака, все от тъпи, по тъпи, кат кундурджия от миналото