Първанов: Поведението на Борисов е като на кандидат-президент

OFFNews 21 юни 2016 в 18:55 3422 3

Поведението на Бойко Борисов е на кандидат-президент. Това личи от цялото му поведение. Тази свръхактивност, посланията му говорят за това, заяви пред bTV лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според Първанов ако се стигне до такъв вариант, след Борисов ще се върви към предсрочни парламентарни избори, след които ГЕРБ няма да има същата роля. 

Ние имаме три-четири избираеми кандидатури, но не бързаме, защото искаме да има една широка кандидатура, подкрепяна не само от център-ляво, но и център-дясно. Трябва ни държавник, силен човек, мъдър човек. Би могло да се намери взаимодействие между широк кръг партии. Позицията на БСП е важна. Готови сме да тръгнем и в по-тесен вариант - трети път, допълни Първанов.

Той коментира и възможността да се кандидатира за президент, като посочи, че шансът му е толкова, колкото и на всеки друг.

Каквото имам да кажа, ще го кажа на форума, в началото на юли. Тръгваме на изборите да борим модела на ГЕРБ за президент, ние сме алтернатива. Нашата опозицонна политика не трябва да вреди на личните отношения, категоричен е Георги Първанов.

Първанов посочи още, че не може оправдае поведението на просветния министър Меглена Кунева, която имаше разминаване с премиера по отношение на ръста на учителските заплати.

Идеята за учителския събор е много красива, сега това се сведе до обикновено пиар мероприятие и Борисов имаше основание да я пореже, ако такива разговори не са водени.

Първанов каза още, че подкрепя премиера Борисов, който каза, че България няма да участва в регионална военна инициатива за обща флотилия с Румъния и Турция в Черно море.

„Ако приемем, че позицията на министър-председателя е правилна, аз твърдя това, тогава се питам какво правят министрите на отбраната на и на външните работи, които очевидно са водили разговори, да не кажа преговори, в духа на тази идея. Те просто трябва да си ходят, да си подадат незабавно оставките”, категоричен е Първанов.

Тези няколко кораба не биха могли да притеснят руската страна, по-скоро легитимират агресивната политика на Турция в Черно море. Защо трябва да ставаме заложник в този сблъсък между Русия и Турция, попита той. 

АБВ настоява парламентът гласува декларация, с която да даде мандат за българската позиция, която президентът като ръководител на делегацията ни да изрази на срещата на високо равнище на НАТО във Варшава в началото на юли.

„Нямам представа вече какво може да ни изненада нашият президент. Последните няколко седмици показаха много крайни позиции, които по-скоро създават напрежение във външната ни политика, отколкото да трасират пътя ни към нещо по-добро”, смята Първанов.

По отношение на оборудването за АЕЦ "Белене", което България трябва да плати Първанов отбеляза, че ще бъде грешка да се продава реакторът, защото след 20 години, когато се изчерпи потенциалът на сегашните реактори на АЕЦ "Козлодуй", ще трябва да купуваме енергия от Турция или Румъния. 

„Договорената начална сума за строителството на „Белене” е около 4 млрд. евро, не повече. Това е закована сума, с времето ще нараства, но няма да нараства толкова, колкото сегашните централи. Сега се строят централи, които са 4-5 пъти по-скъпи от това, което сме договорили за два реактора. Сега един реактор струва 3-4 пъти поне по-скъпо от онова, което щяхме да изразходваме за двата реактора в „Белене”, подчерта Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!