Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първанов иска спешно свикване на КСНС за „Южен поток“ и Русия

OFFNews 08 април 2015 в 15:29 3491 2

Снимка БГНЕС

Георги Първанов иска КСНС за Южен Поток

Загубата на "Южен поток" е изключителен сигнал за краха на външната политика на България. Това заяви на пресконференция днес председателят на АБВ Георги Първанов. 

Повод за коментара му стана срещата в Будапеща на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за консолидиране на позициите по доставките на газ, където е била обсъдена и възможността за присъединяване и на Австрия. Първанов е категоричен, че в подобна изолация страната ни не е изпадала от години.

България от енергиен център се превръща в място на енергийна несигурност и липса на перспектива, добави той.

"Няма да припомням времето, в което бяхме център и събирахме много държави по различни теми. Сега всичко това се случва извън и за сметка на България“, коментира той. Георги Първанов призова за спешно свикване на заседание на КСНС към държавния глава и използването на всички други възможни формати, които да доведат до активирането на българската политика по този въпрос.

Той смята, че са необходими двустранни преговори - в Москва, в Анкара, в Брюксел. И посочи, че ако Брюксел даде зелена светлина на обсъждания в Будапеща вариант за газово трасе, това ще доведе до още по-тежка изолация и икономически и допълнителни енергийни проблеми за България. Първанов отново подчерта, че именно заради условията на ЕС България е достигнала до ситуация, в която губи проекта "Южен поток".

Освен газовата тема, Първанов смята, че на заседанието на КСНС трябва да бъдат поставени и въпроси по военната сигурност на България. „На един такъв съвет трябва да се изнесат конкретните данни за това какво се случва на българска територия, какви обучения се провеждат, има ли действия, които да се изтълкуват от руската страна като враждебни в този деликатен момент". В тази връзка АБВ може да направи конкретно предложение към президента за включването в предстоящото обществено допитване на набор от въпроси за отношението на България към санкциите за Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews