Не се работи по „Южен поток“, увери енергийният министър

OFFNews 12 март 2015 в 18:37 2753 0

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Теменужка Петкова

Нищо не се е променило по въпроса с проекта „Южен поток“, не работим по него. Това заяви по време на заседание на енергийната комисия в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По повод появилата се информация за пусната обществена поръчка в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, свързана с „Южен поток“.

Искам да успокоя обществеността. Нищо не се е променило във връзка с проекта „Южен поток“. Публикуваната обществена поръчка е свързана с „Южен поток – Транспорт“, която не се изпълнява от българската компания по проекта, посочи Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

Наказателната процедура срещу страната ни не касае тази част от проекта, която се изпълнява от чуждестранна компания. България няма основание да не си върши работата по „Южен поток-Транспорт“ - за всичко, за което е налице основание, се издават документи, допълни тя.

По „Южен поток България“ не са възлагани никакви поръчки, подчерта министърът.

Петкова обясни още, че се работи и по въпроса за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, като са в момента действа работна група от експерти, представители на енергийното министерство и компанията „Уестингхаус“, в рамките на която се обсъждат клаузите в споразумението и се обсъжда финансов модел, какъвто няма изготвен до момента.

По повод бедствието от последните дни Петкова заяви, че една от причините довели множеството аварии е разстоянието между просеките, тъй като ако то е по-голямо, има по-малка вероятност да падне дърво и да скъса електропровод.

Тя увери, че след като се овладее ситуацията, ще се направи експертен анализ заедно с ЕСО и електроразпределителните дружества, за да се види какъв процент от авариите се дължи на разстоянието между просеките, какво може да се направи по въпроса и колко би струвала една евентуална промяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови