Партиите се събират за нови консултации по законодателната програма

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2014 в 11:03 2374 8

Консултации

Снимка Ивайло Анев

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ще поиска партиите в парламента да се съберат на нови консултации във вторник, на които да бъде обсъдена законодателната програма за оставащите дни на парламента.

Предложението на ДПС идва, след като стана ясно, че Народното събрание ще бъде блокирано, защото ГЕРБ няма да подкрепят кворума до оставката на парламента.

Местан призова партиите в парламента да проявят "добра воля".

"Не да постигнем съгласие за седмичната програма следващата, а за програмата на НС от следващата сряда, буквално до 5 август, когато с указ на президента 42-рото НС ще бъде разпуснато, респективно и кабинетът "Орешарски" и ще се назначи служебен кабинет, който да проведе предсрочните парламентарни избори. Това е единственият начин в сряда, дори да има кворум, срядата да не се превърне в безкраен низ от процедурни хватки", подчерта Лютви Местан.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще уважи консултациите. Той обаче е критичен към успеха на консултациите.

"Ще настояваме да се вкарат само точки, които имат действително значение за следващите два месеца. Ако има закон за банките, предложен от тях, ако трябва да се мине през закон за дълга, защото следващото правителство двата месеца ще остане без пари. Да се махнат всички обществени поръчки за 700 милиона”, каза лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че е готов да оттегли промените в Наказателния кодекс, които отменят давността на престъпленията, извършени от комунистическия режим. Именно тези корекции, подкрепяни от ГЕРБ и ДПС, изправиха Местан и Борисов срещу БСП.

От левицата не отговориха директно дали ще присъстват на консултациите, но най-вероятно ще ги уважат.

"Призивите сме ги отправили много по-отрано ние, ние сме били инициатори на консултации. В крайна сметка става така, че се събираме, договаряме се и накрая ГЕРБ отсъства. (...) Този призив не е просто на ДПС, той е перманентно отправян от нас като представители на парламентарна група", коментира председателят на ПГ "Коалиция за България" Атанас Мерджанов в отговор на въпроса дали ще уважат призива на Местан за консултации във вторник.

Пред журналисти Мерджанов и Корнелия Нинова представиха законопроектите, около които е имало съгласие. Според Нинова има две групи законопроекти, които са належащи. Едната група са текстовете, около които всички парламентарни групи са единодушни: Законопроектът за професионалното образование, Законопроектът за автомобилните превози, Законопроектът за железопътния транспорт, Законопроектът за защита на растенията, Закона за фискалния съвет, Годишната програма за участие на България в процеса на вземане на решение на ЕС и Закона за отбраната и въоръжените сили.

Втората група са законопроекти, които касаят предупреждение от Световната банка.

"Преди няколко дни в парламента се получи писмо, че Световната банка ни обръща внимание, че ако до края на парламента България не ратифицира няколко споразумения, България ще загуби много пари", съобщи Нинова.

Въпросните споразумения са Договор за финансиране на здравеопазването между МЗ и Международната банка за възстановяване и развитие, Договор за подкрепа на ДКЕВР за пречистване на градски отпадъчни води, Споразумение за пътна инфраструктура, Споразумение за развитие на стратегия за водоснабдяване и саниране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2014 в 19:27

Айде бе, гласувайте му на бочко пожизнен диктатор, и разпуснете парламента. За да е доволен най-после той и пиндосите, щото иначе нема да се кротнат. Деа тая крива нива, деа...

04.07 2014 в 12:05

Абе лайнар габровски, на ти ги пратих всичките да ти пикият на гроба бе боклук!

Айде като се дуеш толкоз за за това "пълно мнозинство" тури един БАС отворко.

На майка ти в миризливата путка да го сложа изсъхнала гнидо!

Готов ли си да загубиш малко живи пари или само пискаш като онодена офца?

дейба тъпото ти копиле дейба, стахливо дейба-а-а-аааа!миризливец.

анусен герой на пп гроб.
АН на ППГРБ

почти като АБПФК

ха-ха-хаххххх!

04.07 2014 в 11:58

Тиквиняците ваканцуват.Никакво влизане в парламента докато не си починат,че таз година се преработиха.

04.07 2014 в 11:52

Вече и ББ ми става неприятен - и той се пазари. Който се договаря с бандити и крадци и той е като тях. Един почтен човек никога, ама никога няма да си позволи да си накърни достойнството като води преговори с дпс и бсп. Всички ме отвращават.

04.07 2014 в 11:50

Димитър Великов, аз не ти ли го турих в "опрната ти точка" , включително и на цялото ти семейство и всичко мило що имаш ?!
Айде марш у лево, копеленце нещастно !


Ореха е АУТ !!!

04.07 2014 в 11:44

homlyak saplyakis, тургаш ли един БАС за пълното мнозинство на нищожеството му?
колко залагаш и на къф коефицент?

04.07 2014 в 11:42

Ема цела година не го напуснаа!
Те ти те - седят си таме и коридора, тропат с крачка и ПАЗАТ ЗАПЛАТАТА! Сал идната заплата им е устанала!
Е от време на време има "падни-стани", "млез-излез", "бърже,бърже, бърже излазяй, не се подпичкнай" мо то тава зависи дали му е дошъл на карабойко... там ония "особените дни". те при него са според зависи - понякога по3-4 на седмица.

04.07 2014 в 11:33

Никакви преговори с престъпници и анти български партии !!!

ГЕРБ да напуснат парламента !!!