Парламентът върна мобилните камери на КАТ по пътищата

Ивайло Анев 29 януари 2015 в 16:50 5102 3

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ, с които се връщат мобилните камери на пътя.

В началото на миналата година съдия Лозан Панов, който е кандидат за председател на Върховния касационен съд (ВКС) и днес се очаква да стане ясно дали ВСС ще го избере за поста, спря работата на повече от 130 мобилни камери по пътищата. Мотивите му бяха свързани с това, че тези камери поставят в неравнопоставено положение шофьорите. 

Мотивите на вносителите от ГЕРБ, Реформаторския блок и "Български демократичен център" са, че след решението на ВАС, с което отпаднаха глобите с фиш от мобилните средства за контрол на скоростта, са отчетени повече загинали по пътищата, а средната скорост се е повишила с 10-15 км/ч.

Новият регламент за използването на мобилни камери и издаването на електронни фишове се очаква да влезе в сила от март, след като поправките в Закона бъдат приети и на второ четене от Народното събрание.

По думите на зам.-председателя на комисията Иван Вълков липсата на мобилни камери, които следят за скоростта на движение и спазване на правилата, е довела до увеличаване броят на жертвите на пътя.

"Към момента на внасяне на законопроекта те бяха с 43 повече от предходната година. В настоящия момент вече са 58”, коментира Вълков, цитиран от Дарик.

50 милиона лева от глоби са събрани за двугодишния период (2011 г.- 2013 г.), в който мобилните камери са били в употреба.

Според шефът на "Пътна полиция" Антон Антонов устройствата са и вид антикорупционна мярка.

„Корупционният натиск върху служителите ни стана изключително висок. Физическият контакт с нарушителите създава корупционна среда. От причина несъобразена превишена скорост загиналите са 31 повече. В същото време се наблюдава съществен спад административно-наказателната дейност спрямо нарушителите с близо 3600 нарушения”, заяви той.

С приетите днес промени е предвидено редът за използването на мобилните камери да бъде регламентиран с акт на министъра на вътрешните работи. Създава се и уредба за обозначаване на местата за контрол чрез пътни знаци, на сайта на МВР и в медиите.

От ГЕРБ посочват още, че мобилните камери са налични и не се изискват пари за влизането на промените в закона в сила.

С измененията се синхронизира и сегашното законодателство с директивата на ЕС за безопасността на движението по отношение на обмяната на информация на извършените нарушения.

Парламентът отхвърли промените, предложени от Реформаторския блок, с които се дава право на такситата, когато в тях има пътници, да могат да се движат в бус лентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!